... si al Irlandei de Nord la Bucuresti, vor organiza joi, 3 martie, la Bruxelles, evenimentul de prezentare a raportului "România si Agenda Lisabona - aderarea la UE si competitivitate economica".
Raportul a fost realizat de o echipa de cercetatori ai Grupului de Economie Aplicata (GEA) si ai Centrului Român de Politici Economice (CEROPE), la initiativa Ministerului Afacerilor Externe si cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti si a fost dat publicitatii în luna noiembrie 2004.
În aceasta perioada la Bruxelles se pregateste Evaluarea de etapa ("Mid term review") a Strategiei Lisabona, respectiv identificarea principalelor reforme structurale si directii de actiune în plan european, privind competitivitatea, cresterea economica si ocuparea fortei de munca. În acest context, evenimentul lansarii Raportului GEA/CEROPE îsi propune asocierea României la dezbaterile europene în materie, atât pentru a prezenta contributia sa la Strategia Lisabona, cât si pentru a identifica principalele directii de actiune si reforma europene, pe care România, ca stat membru de la 1 ianuarie 2007, va trebui sa le preia.
Raportul va fi prezentat de doi dintre autorii sai (Dragos Pîslaru, GEA si Gheorghe Oprescu, CEROPE). Profesorul Daniel Daianu va prezenta evolutiile macroeconomice românesti si va pune în discutie relevanta Agendei Lisabona pentru economia în evolutie a României. Reprezentantii Comisiei Europene, Fabienne Ilzkovitz, Directia Generala Afaceri Economice si Financiare si Luc Tholoniat, Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca, vor prezenta stadiul actual al Agendei Lisabona, importanta si implicatiile acestei abordari strategice pentru România, acoperind doua din ariile importante: competitivitate si ocuparea fortei de munca. Reprezentantul UNICE, Franz Folker, va aduce punctul de vedere al Uniunii Patronatelor din UE asupra Agendei Lisabona (versiunea "Lisbon Light" relansata de noua Comisie), cu referire la situatia României, asa cum este ea descrisa în raport. Punctul de vedere academic al dezbaterii este al lui Jacques Pelkmans, directorul catedrei de studii economice de la Colegiul Europei din Bruges, care pune in discutie capacitatea Europei de a oferi dezvoltare cetatenilor sai, si implicit aportul României la aceasta dezvoltare, prin inovatie, competitivitate si protectia mediului.
La conferinta sunt invitati sa participe reprezentanti ai mediului institutional european (Comisia si Parlamentul European, Comitetul Economic si Social), ai mediului de afaceri, diplomatic si academic, ai Camerelor de Comert ale statelor membre, reprezentanti ai mediilor academice cu profil economic de la Bruxelles, editorialisti de la publicatiile europene economice, precum si jurnalele on-line de afaceri europene.
Prezentarea acestui raport la Bruxelles se înscrie în mandatul de promovare a eforturilor de integrare europeana a tarii noastre pe care îl detine Centrul Român de Informare. Evenimentul are potentialul de a genera interes în zone economice si sociale multiple ale publicului de referinta la Bruxelles si va accentua faptul ca România se poate adapta la cerintele economice comunitare prin pasii necesari atingerii unui standard economic corespunzator.
Totodata, dezbaterea va sublinia si rolul României în Piata Interna a UE, ca si contributia sa economica, din punctul de vedere al fortei de munca, demografic si cultural.
Raportul si imagini de la conferinta vor fi disponibile pe www.roinfocentre.be.
Comentarii articol (0)