Societatea Academica din Romania (SAR) cere abrogarea OUG 58/2010 si a normelor sale de aplicare, precum si eliberarea din functie a celor care au redactat sau au avizat actul normativ si normele sale de aplicare, informeaza un comunicat al institutiei.
Potrivit documentului, “OUG 58/2010 are
probleme majore de conceptie si redactare si
trebuie abrogata neintirziat. In formularea actuala, legea creste nepermis discretia administrativa.
Ordonanta se contrazice flagrant cu normele de aplicare, fiind, de fapt, neimplementabila. SAR recomanda contribuabililor sa nu depuna nici un fel de declaratii pana cand actul legislativ nu este reemis intr-o forma clara si corecta.”
Reprezentantii SAR semnaleaza ca definitia activitatilor dependente este confuza si imposibil de aplicat, ceea ce face ca autoritatile fiscale sa aiba
puteri absolute asupra contribuabililor, care "risca sa fie sanctionati pentru ca interpretarea pe care ei o dau acestei definitii difera de cea a organele fiscale".
"In privinta platii si declararii contributiilor pentru activitatile non-dependente, normele de aplicare contrazic OUG 58/2010. OUG 58/2010 pune aceste obligatii in sarcina platitorului de venit, iar normele metodologice in sarcina beneficiarului de venit. Aceste contradictii genereaza, in practica, haos si vulnerabilizeaza atat platitorii de venit, cat si beneficiarii de venit in fata organelor de control care ii vor putea amenda fie pentru ca nu au respectat OUG 58/2010, fie pentru ca nu au respectat normele de aplicare", se mai arata in comunicat.
De asemenea, SAR atrage atentia ca
termenele de depunere a declaratiilor sunt nerezonabile si imposibil de respectat, iar
amenzile sunt absurd de mari si nu sunt corelate cu valoarea contractului declarat.
Documentul mai precizeaza ca
OUG 58/2010 nu va aduce la buget suma preconizata de Guvern, ci , din contra, va creste costurile de tranzactie pentru cetatean si pentru stat, fiind mai degraba
costisitoare decat profitabila.
Reprezentantii SAR considera ca erorile de conceptie si formulare vor genera un
sir interminabil de procese unde
contribuabilii vor invoca neclaritatea legii in apararea lor si vor cistiga.
“Aceasta harababura ar fi putut fi evitata daca OUG 58/2010 prevedea clar ca taxele sociale sunt datorate si pentru alte contracte decat cele de munca (ar fi putut fi enumerate expres acele contracte exceptate de la plata acestor taxe), fara a se folosi aceasta falsa constructie juridica a <<reconsiderarii unui contract>>, explica SAR.
“
O eventuala reemitere merita sa fie facuta doar daca Guvernul respecta procedurile legii transparentei decizionale si consulta, spre beneficiul sau in primul rind, specialisti capabili sa faca o lege implementabila”, concluzioneaza reprezentantii Societatii Academice din Romania.
SAR recomanda Guvernului
sa abandoneze acest proiect si
sa desfasoare, in schimb, controale repetate pentru a se asigura ca angajatorii incheie contracte adecvate tipului de activitate desfasurata.
Comentarii articol (47)