Persoanele fizice autorizate nu vor datora contributii de asigurari sociale, cu exceptia celor care obtin venituri din drepturi de autor. Odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 82/2010, doar persoanele platite in baza unor contracte de drepturi de autor sau conventii civile sunt obligate sa plateasca contributii la pensii, sanatate si somaj.
Spre deosebire de OUG 58/2010, care prevedea ca pentru toate veniturile din activitati independente (aici fiind incluse si PFA-urile) sa se plateasca contributii de asigurari sociale, noua ordonanta prevede aceasta obligatie doar pentru veniturile din contracte de drepturi de autor si conventii civile.
Potrivit ordonantei, in sistemul public de pensii si al asigurarilor pentru somaj, veniturile de natura profesionala sunt definite ca venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe si/sau activitati desfasurate pe baza de contracte / conventii civile incheiate potrivit Codului Civil;
Astfel, PFA-urile vor plati contributiile prevazute de OUG 58/2010 ( 10,5% la pensii, 5,5 la santate si 0,5% la somaj ) numai in cazul in care beneficiaza de venituri de natura profesionala in baza unui contract de drepturi de autor/ conventii civile.
Celalalte categorii de PFA-uri se vor supune regimului anterior intrarii in vigoare a OUG nr. 58/2010, adica vor plati doar contributia la pensii, conform legii 19/2000, aceasta fiind diferentiata in functie de conditiile de munca: normale, deosebite sau speciale.
Pe de alta parte, persista insa riscul ca activitatea desfasurata sa fie reconsiderata ca activitate dependenta, iar in acest caz, PFA-ul respectiv va datora pentru veniturile obtinute toate contributiile aferente, dar si impozit pe venit .
Ordonanta de Urgenta nr. 82 /2010 aduce urmatoarele modificari cu privire la
criteriile ce pot indica natura dependenta a unei activitati:
-Folosirea bazei materiale a platitorului de venit este unul din criteriile de reclasificare, in conditiile in care aceasta se face in mod exclusiv. Conform reglementarilor anterioare, folosirea bazei materiale a platitorului de venit era un criteriu de reclasificare indiferent daca aceasta era sau nu folosita exclusiv.
-Abrogarea prevederilor ce permiteau inspectorilor fiscali sa reconsidere o activitate ca fiind dependenta in baza altor elemente care reflecta natura dependenta a activitatii, dar care nu erau specificate in textul legii.
In cazul drepturilor de autor si conventiilor civile, obligatiile de calculare, declarare, retinere si plata a contributiilor individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj revin platitorului de venit;
Baza de calcul pentru contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj este venitul net rezultat in urma deducerii din venitul brut a cheltuielii forfetare . Baza de calcul este plafonata la echivalentul a cinci salarii medii brute lunar;
Sumele achitate in plus ca urmare a depasirii plafonului se pot restitui sau compensa la cererea asiguratului, depusa la casele teritoriale de pensii, respectiv la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene;
Comentarii articol (60)