avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... obligatii plati taxe contract agent asigurari
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

obligatii plati taxe contract agent asigurari

Buna ziua,

Am incheiat cu o societate de asigurare un contract de agent. Din cate stiu este asimililat unui contract de mandat. Pana in iunie 2010 mi se retinea la sursa un impozit de 10% ,la sfarsitul anului depunand Declaratia de venituri prin care imi calculam venitul net (imi tineam contabilitatea in sistem real). Totodata era si obligatia platii de asigurari de sanatate. Odata cu aparitia OUG 58/2010, firma de asigurari a inceput sa retina impozit 16%, CASS, CAS si somaj. Avand in vedere ca eu sunt si angajat cu carte de munca la alta societate deci asigurat in sistemul public de pensii si somaj, conform OUG 82/2010 mai sunt obligat la plata taxelor de CAS si somaj si pentru contractul de agent asigurari? Mentionand ca firma de asigurari imi retine aceste taxe si in momentul de fata, in cazul in care nu mai sunt obligat de catre OUG 82/2010 sa le platesc, care ar fi modalitatea de a opri aceste retineri.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ionut_m36 , utilizator 11:31, 13 Noiembrie 2010
Este o activitate dependenta.

Codul Fiscal
Art. 7. - (1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu[/b];
2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.
Multumesc, insa ca agent asigurari contribui si cu capitalul propriu respectiv, biroul (la domiciliul meu) , telefon mobil personal si autoturism personal. Toate aceste cheltuieli au fost pana in iunie 2010 ,asa cum spuneam , cheltuieli deductibile iar impozitul de 16% era calculat ca diferenta intre ceea ce primeam (venit brut) si aceste cheltuieli. Singurele lucruri pe care le folosesc de la firma de asigurari sunt contractele de asigurare (imprimatele), insa nu cred ca activitatea poate fi considerata ca dependenta numai din acest punct de vedere.
Nu, activitatea nu se poate considera dependenta in acest caz.
Presupun ca sunteti PFA.
Firma nu trebuie sa va retina contributiile (nu intrati sub incidenta prevederilor OUG 58/2010 modificata).
Trebuie sa va platiti singur, in continuare CASS.
Impozitul il puteti plati singur sau puteti opta pentru retinerea cotei de 10% si sa reglati prin Declaratia 200.
Confuzia mea vine din faptul ca nu sunt PFA in acceptiune generala adica cu CUI si cu autorizare din partea Primariei. In declaratia de venit global treceam CNP in locul CUI-ului. Singurul act pe care il am este contractul de agent cu societatea de asigurari si nu o autorizatie. Din cate stiu aceste contracte sunt reglementate deoarece toate societatile de asigurari au colaboratori, insa nu stiu daca noi suntem asimilati PFA-urilor. Atat OUG 58 cat si OUG 82 face referiri la PFA cu autorizatie.
Sunteti intr-o confuzie.
In primul rand PFA-urile nu intra in sfera de aplicare a OUG 58, modificata de oug 82. Nu au nici o legatura.
Dimpotriva, OUG se adreseaza persoanelor care obtin venituri din drepturi de autor si venituri in baza contractelor/conventiilor civile(adica exact cazul dumneavoastra).


Veniturile obtinute de dumneavoastra ca agent de asigurari sunt venituri de natura profesionala, cu caracter de regularitate.
Deci se plateste si contributia la pensie si contributia la somaj.

Art III OUG 82/2010.

(8) Persoanele care realizează, cu caracter de regularitate, pe lângă veniturile de natură salarială, și venituri de natură profesională definite la art. 7 alin. (1) pct. 13
1 din Legea nr. 571/2003, cu modificările și completările ulterioare, datorează contribuțiile individuale și pentru aceste venituri de natură profesională la baza de calcul astfel cum este prevăzută la alin. (17).
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Activitate profesionala spiridus7 spiridus7 Activitatea desfasurata de un PFA poate fi considerata activitate profesionala in contextul in care pentru infiintarea acelui PFA a fost nevoie de o diploma de ... (vezi toată discuția)
Ce platesc ????? natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua , am contract civil cu o asociatie de proprietari 2 zile/saptamana a cate 1,5 ore/zi pana in luna iunie am platit impozit pe salar de 16% , conf ... (vezi toată discuția)
Pensionar si angajat cu contract de mandat Mario-100 Mario-100 Sunt pensionar in sistemul public de pensii si realizez si venituri dintr-o activitate profesionala (pe baza de mandat comercial si obtin doar comision din ... (vezi toată discuția)