avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... activitate profesionala
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

activitate profesionala

Activitatea desfasurata de un PFA poate fi considerata activitate profesionala in contextul in care pentru infiintarea acelui PFA a fost nevoie de o diploma de studii superioare (domeniul de activitate fiind servicii de consultanta IT) ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 10:50, 23 Februarie 2011
In Codul fiscal se refera la veniturile de natură profesională la veniturile realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil.
Nu as vrea sa se inteleaga ca veniturile precizate de dvs nu sunt venituri de natura profesionala. Asteptam si parerile altor consultanti si utilizatori ai forumului.
am IF si vreau sa stiu daca pot lua in colaborare o alta persoana , dar respectiva nu are calificare pe profilul firmei...
se poate sa isi scoata si el un PFA pe profilul lui si sa poata colabora cu noi ?
el are calificare de lacatus confectie metalica care este incadrata in domeniul constructiilor dar nu este pe obiectivul firmei noastre...
In conformitate cu OUG 82/2010:
"ART. III
(1) Orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit.
(2) În sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj, prin venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se înţelege acele venituri realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj.

Iar la art.46, alin 2 din Legea 571/2003 se prevede:
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.

Concluzie:
1.Codul fiscal defineste veniturile de natura profesionala ca fiind veniturile din drepturi de autor si conexe precum si pe acelea din contracte/conventii civile pentru acestea datorandu-se pe langa impozitul pe venit si contributia pentru fondul de sanatate:
- contributii individuale la fondul de pensii (10,5%) si la fondul de somaj (0,5%).

2. Veniturile obtinute de un PFA (servicii IT) , in sensul Codului fiscal art.III din OUG 82/2010 nu sunt venituri de natura profesionala si pentru ele nu se datoreaza contributii individuale (in sensul celor mentionate de mine mai sus).

3.Pentru veniturile din prestari de servicii IT, se datoreaza:
- impozit pe venit 16% ( la norma de venit sau la venitul net obtinut prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor deductibile atunci cand impunerea se face in sistem real);
- contributia pentru fondul de sanatate in conformitate cu Legea 95/2006, art.257, 5,5% aplicat la venitul net sau la valoarea normei de venit;
- in situatia in care veniturile obtinute sunt exclusive si mai mari de 8088 lei/an se mai datoreaza si contributia la fondul de pensii (conform Legii 263/2010, art.6, pct IV) calculata la valoarea declarata in contratul cu casa de pensii, contributie care nu poate fi mai mica de 222 lei /luna.

Daca PFA-ul (tot servicii IT) se afla intr-o relatie de dependenta fata de cel caruia ii efectueaza serviciile si acesta ii plateste automat contributiile la impozitul pe profit/sanatate/pensii/somaj, atunci activitatea lui este "activitate profesionala" din punctul OUG 58/2010 sau OUG 82/2010 ?

Multumesc pentru raspunsuri.
1. Referitor la contributii:
Nu e obligativitatea platitorului de venit sa plateasca contributiile datorate de PFA. Totusi daca nu e nimic rau in asta, la urma urmei e un simplu virament de bani intr-un cont in numele persoanei respective.

2. PFA - Activitate profesionala? Nidecum.
In speta OUG 58 modificata de OUG 82 nu se adreseaza PFA-urilor. Deci activitatea nu are cum sa fie considerata profesionala.

3.PFA - activitate dependenta - Bingo.
Teoretic, daca se constata in urma unui control fiscal ca activitatea prestata de PFA este dependenta se reconsidera si astfel se vor recalcula retroactiv contributiile la fel ca in cazul salariilor. Evident plus penalitati si sanctiuni. In practica acest lucru este putin probabil sa se intample(acum). Inca nu exista un cadru legal bine conceput ca sa poata fi tratatea astfel de cazuri. Si nici fiscul nu cred ca are intentia sa ia angajatorii la purificat curand.
Insa dat fiind faptul ca suntem pe ultimul loc in europa in ceea ce priveste contractele individuale de munca, si ca s-au intetit masurile de a corecta practicile nelegale in ceea ce priveste munca, e posibil ca intr-un viitor sa vedem si astfel de actiuni(controlul si sanctionarea activitatilor dependente mascate sub alte forme). Totodata avand in vedere si faptul ca aceste reconsiderari se pot face retroactiv(maxim 5 ani) e destul de riscant de mers in continuare mascat. Mai mult pentru angajator dar pentru angajat(PFA, in aczul de fata).

Din experienta proprie..
si eu am fost in aceeasi situatie, PFA(tot in IT). Firma la care lucram dupa ce a consultat mai multi avocati a decis sa elimine de tot aceasta forma de colaborare. Am trecut toti pe CIM. Din punctul meu de vedere, as fi mers mai departe fara nici o problema, insa firma a considerat ca nu merita riscul si a actionat in consecinta.
In practica, cunosc multe cazuri, firme ce colaboreaza cu zeci, sute de PFA-uri si la care se poate demonsta fara dubiu dependenta relatiei, dar totusi continua sa practice aceasta forma mascata de angajare.
Fiecare actioneaza cum crede de cuviinta, e posibil sa mai mearga treaba chiar si 4,5 ani (cu siguranta nu va merge la nesfarsit) si apoi "sa se-mputa". Cine poate sti...

Alte discuții în legătură

Ce platesc ????? natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua , am contract civil cu o asociatie de proprietari 2 zile/saptamana a cate 1,5 ore/zi pana in luna iunie am platit impozit pe salar de 16% , conf ... (vezi toată discuția)
Obligatii plati taxe contract agent asigurari ionut_m36 ionut_m36 Buna ziua, Am incheiat cu o societate de asigurare un contract de agent. Din cate stiu este asimililat unui contract de mandat. Pana in iunie 2010 mi se ... (vezi toată discuția)
Conventii civile - contributii cindean cindean As dori sa stiu ce contributii datoreaza un salariat (medic),care ar incheia un contract tip \"conventie civila\".Daca exista si alte contributii in afara ... (vezi toată discuția)