avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general conventii civile - contributii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

conventii civile - contributii

As dori sa stiu ce contributii datoreaza un salariat (medic),care ar incheia un contract tip "conventie civila".Daca exista si alte contributii in afara impozitului de 16% acestea se retin la sursa ori trebuie platite personal? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters55280 , utilizator 20:46, 13 Decembrie 2010
cindean a scris:

As dori sa stiu ce contributii datoreaza un salariat (medic),care ar incheia un contract tip "conventie civila".Daca exista si alte contributii in afara impozitului de 16% acestea se retin la sursa ori trebuie platite personal? Multumesc


mai concret, pentru medici salariati:

Referitor la intrebarea privind aplicarea prevederilor OUG 82/2010 cu privire la veniturile obtinute de catre medicii care au incheiat contract / conventie civila cu o societate si care detin si calitatea de salariat in baza unui contract individual de munca la un alt angajator.

Raspuns:

Conform prevederilor Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii “ Medicii care au obţinut certificatul de membru al Colegiului Medicilor din România pot desfăşura activităţi medicale potrivit pregătirii profesionale în sistemul public de sănătate sau/şi în sistemul privat, fie ca angajaţi, fie ca persoană fizică independentă pe bază de contract. Calitatea de persoană fizică independentă se dobândeşte în baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din România şi a înregistrării la administraţia financiară în a cărei rază domiciliază medicul. În condiţiile legii, medicii pot înfiinţa şi cabinete de practică medicală.”



Profesia de medic este o profesie liberala. Conform prevederilor Codului fiscal art. 46 sunt venituri din cativitati independente si veniturile din profesii libere. Conform prevederilor art. 46 alin. 3"Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate în mod independent, în conditiile legii."



Prevederile privind datorearea contributiilor individuale de asigurari sociale conform prevederilro OUG 82/2010 nu vizeaza persoanele asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale, şi persoanelor care au calitatea de pensionari.



Asupra veniturilor din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil, venituri realizate in mod ocazional in conditiile in care mai sunt realizate si venituri de natura salariala, se datoreaza contributiile individuale conform OUG 58/2010 deoarece“ În sistemul public de pensii si în sistemul asigurărilor pentru şomaj, prin venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se înţelege acele venituri realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj.”

In cazul prezentat, obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi platii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj, corespunzătoare veniturilor rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil, revine platiorului de venit.

Conform prevederilor art. III alin. 20-21 din OUG 58/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care realizeaza venituri din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil, datoreaza cotele individuale de asigurari sociale de stat si somaj chiar daca mai detin si calitatea de salariat in baza unui contract individual de munca.

Conform precizarilor MMFPS , ca urmare a aparitiei OUG 82/2010" în cazul veniturilor profesionale reprezentând drepturi de autor şi drepturilor conexe şi/sau a veniturilor din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, plătite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce lunǎ se acordǎ, acestea se vor cuprinde în declaraţia nominalǎ prevǎzutǎ de OUG nr. 82/2010, corespunzătoare lunii septembrie 2010, care se va depune la casa teritorială de pensii, respectiv la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă pânǎ pe data de 25 octombrie a.c.;




"2.2. In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza."
#-o
Concret, in afara de impozit venit 16% retinut si platit de platitorul de venit, CARE sunt contributiile sociale (cote platitor?! doar cotele individuale?!) pe care trebuie sa le plateasca statului un platitor de venit pe 25 ale lunii urmatoare (atat cele retinute de la beneficiarul venitului, cat si cele datorate de platitor), in conditiile in care are incheiate cu persoane care au functie de baza in alta parte si fac dovada ca acolo platesc CASS:
1. conventii civile pentru activitati dependente (care se desfasoara lunar)
2. desfasoara, din cand in cand si cate o lucrare ocazionala ce are ca beneficiar de venit pe unul dintre cei cu care desfasoara si activitate dependenta. Ocazional, acesta efectueaza cate o lucrare care nu poate fi previzionata si este si de alta natura decat activitatea dependenta, deci necesita incheierea unei conventii civile ocazionale, separat.
:sorry:
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 13 Decembrie 2010
ContSters55280, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)
Ce platesc ????? natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua , am contract civil cu o asociatie de proprietari 2 zile/saptamana a cate 1,5 ore/zi pana in luna iunie am platit impozit pe salar de 16% , conf ... (vezi toată discuția)
Conventie civila Vio5 Vio5 De unde pot gasi un model de contract tip conventie civila pentru un ingrijitor de curatenie?Ce retineri se fac in cazul semnarii unui astfel de contract? (vezi toată discuția)