buna ziua , am contract civil cu o asociatie de proprietari 2 zile/saptamana a cate 1,5 ore/zi pana in luna iunie am platit impozit pe salar de 16% , conf OUG 58 am retinut CAS 10,5 % si somaj 0.5% de la angajat , ce contributii trebuie sa platesc in continuare ,pt ca cei de la pensii si somaj mi-au spus ca nu mai trebuie sa depun declaratii incepnad cu luna octombrie .Mentionez ca am contract de munca pe durata nedeterminta .As mai dori sa stiu daca activitatea poate fii considerata dependenta s-au independenta .
Va multumesc
Asupra veniturilor realizate in baza contractelor/conventiilor civile se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale (10,5%) şi asigurări pentru şomaj (0,5%). Obligatia stabilirii si virarii sumelor revine platitorului de venit.
Reglementare legala este OUG nr. 58/2010 modificata de OUG nr. 82/2010.
ART. III
(1) ,,Orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit.
(2) În sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj, prin venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se înţelege acele venituri realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj,,.
In urma unui control fiscal activitatea poate fii reconsiderata ca dependenta.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.