avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contributii PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contributii PFA

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti ce obligatii declarative ( declararatii catre buget) are un angajator intr-un contract de prestari servicii cu o persoana fizica autorizata. Care sunt contributiile catre buget ale PFA.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 11:51, 12 Octombrie 2010
Buna ziua. daca aveti un contract cu un pfa, dumneavoastra ca si platitor de venit, treduie sa declarati, retineti si platiti:
PFA au obligatia de a plati contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj incepand cu veniturile obtinute in luna iulie 2010:

contributia PFA la CAS - asigurari sociale 10,5%
5,5% contributia la sanatate CASS
cota de 0,5% la Somaj

Baza de calcul la pensii si la sanatate este venitul net realiat in fiecare luna, dar nu mai mult de 5 salarii medii brute pe economie.

La CASS - casa de sanatate se plateste 5.5% la venitul realizat, dar nu mai putin de venitul minim pe economie.

Ma scuzati, dar nu am inteles. PFA isi plateste si isi declara singura contrib.de CAS, sanatate, somaj sau eu ca angajator tb. sa declar la fel ca pentru celorlati angajati cu CIM? Ca angajator de PFA datorez ceva catre bugetul asigurarilor de stat ? Multumesc mult pentru raspuns.
Va rog sa cititi cu atentie:

O R D O N A N Ț Ã D E U R G E N Ț Ã
pentru modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea nr. 571/2003
privind Codul fiscal, precum și pentru modificarea art. III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale

(11) Obligația declarării, calculării, reținerii și plății contribuțiilor individuale de asigurări sociale și de asigurări pentru șomaj, corespunzătoare veniturilor prevăzute la alin. (2), revine plătitorului de venit.

Deci conform ultimilor modificari (a se vedea mai susu ordonanta) obligatiile sunt atrinuite nu pfa-ului ci platitorului de venit.
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator
A iesit un ghiveci total din raspunsurile la intrebarea initiala. S-o luam cu inceputul.

In cazul unui contract de prestari servicii cu un PFA.
Un "angajator" nu are nici o obligatie declarativa sau de plata dpdv al contributiilor PFA-ului.
PFA-ul are obligatia de a plati aceste dari: impozit, sanatate, si pensii(doar daca nu mai plateste o data contributia la pensii ca angajat CIM sau daca nu e pensionar)

OBS:
1. Intradevar pentru perioada 1 iulie-10 sept angajatorul avea obligatia de a plati contributiile pentru PFA, insa aceasta obligatie a disparut odata cu modificarea artIII din OUG 58 prin art II OUG 82.

2. Conform Codului Fiscal (art 7, al 1. pct 2) orice activitate poate fi considerata dependenta daca indeplineste crtiteriile mentionate in acelasi pct din CF. Inclusiv activitatea de colaborare dintre PFA si beneficiarul de servicii.
Asta spune legea, teoretic. Practic, nu stiu sa se poata aplica aceasta prevedere. Sunt zeci de mii de cazuri care s-ar incadra in aceasta definitie si totusi totusi nu se aplica.

@eduard_ a
Induceti lumea in eroare! Ce ati citat dumneavoastra se aplica in cazul activitatilor dependente. Nu a zis nimeni ca PFA mentionat in intrebare ar presta vreo activitate dependenta.
Stimate utilizator grandanat, intrebarea nu era daca e considerata dependenta sau nu, intrebarea era ce obligatii are platitorul de venit in relatia cu pfa-ul, poate sunt drepturi de autor.......... Daca lucrati in practica si mergeti pe la casa de pensii, somaj, sanatate..................urmariti cine depune aceste declaratii, conform ordonantei mentionata de mine mai sus..................
daca se incadreaza in dependent sau independent nu putem noi decide aici, ci persoanele in cauza, vor vedea asta conform legii........
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributii birou notarial pfa lylyan lylyan Buna ziua Functionam ca si birou notarial pfa. Cu decl 200 si 220 Eu am desfasuratorul pt plati anticipate la sanatate si imp 16% pe care le platesc ... (vezi toată discuția)
Obligatii plati taxe contract agent asigurari ionut_m36 ionut_m36 Buna ziua, Am incheiat cu o societate de asigurare un contract de agent. Din cate stiu este asimililat unui contract de mandat. Pana in iunie 2010 mi se ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)