(a) unitatea cedenta a dispus concedieri individuale/concedieri colective iar unitatea cesionara a incheiat, pentru salariatii preluati, noi contracte individuale de munca;
(b) s-a solicitat salariatilor, de catre angajator, incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor din initiativa angajatorului (art. 55 lit. b din Codul muncii), salariatii fiind informati ca vor fi preluati, prin incheierea de noi contracte individuale de munca, de catre unitatea cesionara, impreuna cu toate drepturile ce decurg din raporturile de munca existente la data transferului.
Este corecta modalitatea de cedare, respectiv preluare a angajatilor de catre cele doua unitati – cedenta/cesionara?
Se apreciaza ca solutiile gasite de angajatori, precizate mai sus, sunt gresite avand in vedere ca in asemenea cazuri trebuie sa opereze transferul asa cum acesta este reglementat de art. 169 din Codul muncii, respectiv de catre prevederile Legii nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora. Transfer ce reprezinta o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca. Astfel, contractele individuale de munca ale salariatilor nu vor inceta, transferul nepresupunand incetarea raporturilor de munca.
in sustinerea celor aratate: - transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor, nici cedentul, nici cesionarul nefiind in drept ca pentru o asemenea ratiune sa dispuna masuri de concediere. Argumentul ca incetarea contractului individual de munca in temeiul art. 55 b din Codul muncii “nu este o concediere” nu se sustine avand in vedere ca in cazul transferului, contractul individual de munca nu inceteaza.
2. Ce se intampla cu contractul individual de munca in situatia in care salariatul nu este de acord cu transferul?
Desi este interzisa concedierea individuala/colectiva, apreciem ca, daca angajatorul-cedentul si-a indeplinit obligatia de protectie impusa de dispozitiile art. 169 din Codul muncii, atata vreme cat postul nu mai exista in organigrama angajatorul cedent, angajatorul cedent poate dispune concedierea individuala/colectiva cu respectarea prevederilor legale.
3. Avand in vedere faptul ca, ca urmare a unui transfer colectiv se modifica unele elemente ale contractului individual de munca (intotdeauna angajatorul si, de cele mai multe ori, si locul muncii) este necesara incheierea unui act aditional la contractul individual de munca, in conditiile art. 17 alin (4) din Codul muncii?
intrucat “transferul colectiv” opereaza in virtutea legii si nu reprezinta manifestarea de vointa a celor doua parti la incheierea contractului individual de munca apreciem ca nu se incheie un act aditional in intelesul art. 17 alin 4 din Codul muncii.
4. Ce mentiuni vor fi operate in carnetele de munca ale salariatilor transferati?
Desi legea nu stabileste in mod concret, se poate considera ca o astfel de situatie trebuie inregistrata ca atare in actele salariatului al carui raport de munca a fost transmis o data cu o parte din unitate, numai asa fiind posibila evidentierea schimbarii angajatorului.
De principiu:
Mentiunile ce pot fi operate in carnetul de munca trebuie sa aiba in vedere:
- la unitatea cedenta – cedat in urma fuziunii prin absorbtie/comasare cu specificarea la coloana 7 a actului in baza caruia se face inscrierea;
- la unitatea cesionara – preluat in urma fuziunii prin absorbtie/comasare cu respectarea art. 169 alin 2 din Legea nr. 53/2003 modificata si completata, cu specificarea la coloana 7 a actului pe baza caruia se face inscrierea.
Detaliat:
- La unitatea cedenta:
- col 2 – numele unitatii cedente;
- col 3 –“mutatia intervenita”: “cedat contract individual de munca numarul…in urma…(se va mentiona natura transferului dreptului de proprietate), in conformitate cu art. 169 din Codul Muncii;
- col 7 – numarul si data actului juridic pe baza caruia s-a realizat transferul;
- Col 8 – parafa si semnatura persoanei care face inscrierea;
Dupa efectuarea acestor inregistrari, pe randul imediat urmator din carnetul de munca, unitatea cedenta va inscrie: ”verificat valabilitatea inregistrarilor facute in cadrul unitatii”, dupa care se va semna si se va specifica functia persoanei care a facut aceasta certificare.
La coloanele 4, 5 si 6 se vor mentine inregistrarile existente la momentul transferului (meseria/functia, drepturile salariale avute la momentul transferului dreptului de proprietate).
- La unitatea cesionara:
Pe randul imediat urmator:
- col 2 –numele unitatii cesionare;
- col 3 –“mutatia intervenita”: “preluat contract individual de munca nr. …/…in urma…, in conformitate cu art. 169 din Codul Muncii”;
- col 7 – numarul si data actului pe baza caruia s-a realizat transferul;
- col 8 – parafa si semnatura persoanei care face inscrierea.
- La coloanele 4, 5 si 6 se vor mentine inregistrarile existente la momentul transferului (meseria/functia, drepturile salariale avute la momentul transferului dreptului de proprietate).
Da, avand in vedere trasatura contractului individual de munca, respectiv contractul individual de munca este un contract cu caracter intuitu personae.
Se poate aprecia ca cea mai corecta solutie ar consta in notificarea salariatului cu privire la faptul ca urmeaza sa suporte un “transfer colectiv”, in cuprinsul notificarii urmand a se face referire atat la noul angajator, cat si la faptul ca toate drepturile si obligatiile salariatului ce decurg din raportul sau de munca cu cedentul raman identice, deci, noul proprietar preia contractele individuale de munca in conditiile in care ele au fost negociate si incheiate cu salariatii de catre cedent (proprietarul anterior), tinandu-se cont si de prevederile art. 12 alin 1 din Legea nr. 67/2006.
6. Ce documente se vor depune, in cazul unui transfer de intreprindere, la inspectoratul teritorial de munca la care se pastreaza si completeaza carnetele de munca ale salariatilor, conform art. 2 alin 2 din Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca?
Fiind vorba de un ”transfer colectiv” angajatorul trebuie sa depuna la inspectoratul teritorial de munca la care se pastreaza si completeaza carnetele de munca ale salariatilor, actul juridic pe baza caruia s-a realizat transferul.
7. Care sunt documentele care trebuie intocmite de cele doua societati – unitatea cedenta si unitatea cesionara?
- actul juridic pe baza caruia s-a realizat transferul, care obligatoriu trebuie sa contina referiri la salariati (stat de functii, organigrama si numar de posturi ocupate, etc.);
- notificarea catre sindicat (reprezentantul salariatilor) cu cel putin 30 de zile inainte de data transferului, conform art. 12 din Legea nr. 67/2006 ;
-notificarea salariatului cu privire la faptul ca urmeaza sa suporte un “transfer colectiv”.
8. Cum se inregistreaza transferul in registrul electronic de evidenta a salariatilor?
Atat cedentul cat si cesionarul au obligatia sa completeze registrul general de evidenta al salariatilor cu elementele prevazute la art. 3 alin. (2) din H.G. nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, modificata si completata.
Cedentul, in campul “temei incetare contract” va selecta “alt temei” – incetare conform art. 169 din Codul Muncii. De asemenea, in campul “explicatie temei incetare” se mentioneaza ca transferul este efectuat potrivit art. 169 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, modificata si completata.
Cesionarul, in campul “data incepere activitate“ va inscrie data efectiva a transferului efectuat potrivit art. 169 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, modificata si completata. De asemenea, se pot face mentiuni in campul “alte detalii / informatii contract “ despre transferul efectuat potrivit art. 169 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, modificata si completata
Comentarii articol (4)