avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Novatie CIM?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Novatie CIM?

Ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: pe firma x exista 80 de salariati. Se infiinteaza firma Y pe care se doreste continuarea activitatii firmei x cu toti salariatii, urmand ca firma x sa fie cesionata. Cum trec contractele de munca de pe firma x pe firma y? Nu se pune problema incetarii contactelor de munca si incheierea altor contracte ptr ca intervine problema concedierilor colective din punct de vedere legal si probabil vor fi probleme la ITM. Se poate practica novatia contractelor de munca, prin care sa se convina inlocuirea firmei x in calitate de angajator cu firma y, cu semnatura celor 3 parti implicate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 30 Septembrie 2008
Vedeti Legea privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, legea nr 67/2006 , publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 276 din 28/03/2006 .
Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.

În cazul în care întreprinderea, unitatea, sau părţi ale acesteia sunt transferate către un alt angajator, cesionarul va prelua de la angajatorul cedent, drepturile şi obligaţiile în raport cu salariaţii, decurgând din contractele individuale de muncă.



Putem vorbi în această situaţie de un transfer colectiv al salariaţilor, care vor deveni salariaţii angajatorului care preia mijloacele de producţie. Faţă de angajatorul cedent, raporturile de muncă încetează ireversibil, locurile de muncă ocupate de salariaţii implicaţi nemaifiind în proprietatea şi sub autoritatea acestuia.

Codul Muncii prevede :
Art. 169. - (1) Salariaţii beneficiază de protecţia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia către un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar.
Art. 170. - Cedentul şi cesionarul au obligaţia de a informa şi de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor cu privire la implicaţiile juridice, economice şi sociale asupra salariaţilor, decurgând din transferul dreptului de proprietate.
Va multumesc pentru motivari, insa am nevoie sa stiu si cum trebuie sa procedez practic. Inchei pentru fiecare din cei 80 de salariati acte aditionale la contractele de munca prin care se constata si se convine transferul, act aditional pe care il inregistrez la ITM? Sau ce alta varianta as avea?
Firma noua are alt cod fiscal deci vor trebui intocmite alte CIM uri. Nu se pune problema concedierii colective in aceasta situati deoarece toti (sau aproape toti) salariatii vor fi angajati.
Daca nu esti sigura, transforma CIM urile salariatilor prin act ad in CIM pe durata determinata (sa zicem o luna), si expira-i cu 56(j) , facindu-le contract din ziua expirarii. Sau, daca vor lucra toti dincolo, pune-i sa semneze cerere de incetare odata cu semnarea noului contract.
Mi se pare ca ma complic cu acte aditionale de transformare a contractului pe perioada determinata. 80 de acte aditionale, 80 de decizii de incetare de drept, 80 de noi contracte pe firma noua.....Sa inteleg ca un act aditional semnat de angajat, firma x care cedeaza contractul de munca si firma y care il preia asa cum este el la momentul preluarii, nu e o idee buna?
De ce nu incercati cu o "decizie colectiva", in care enumerati toti angajatii, mentionand ca de la data de vor fi salariati ai SC... prin efectul contractului de cesiune, la care atasati o copie a contractului de cesiune. Apoi, In Registrul electronic pt angajati veti modifica datele angajatoruli si veti mentiona in rubrica speciala motivul modificarii. Sau, intrebati la ITM.

Alte discuții în legătură

Cim dupa fuziune georgelgica georgelgica In urma fuziunii dintre soc. X si Y, soc X devine sucursala a soc Y. Ce se intampla cu CIM-urile salariatiilor, inceteaza sau trebuie incheiate acte ... (vezi toată discuția)
Ajutor,va rog!!! mirusaby mirusaby Buna ziua, Am si eu o mica problema: societatea la care lucrez vinde locatia cu tot cu activitatea care se desfasoara aici ( reprezentanta +service auto). 1. ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata vasilicacojocaru vasilicacojocaru am lucrat timp de 5 ani de zile la firma x si pe data de 01 12 2011 firma a fost vinduta cu tot cu personal unei alte firma y cu acelasi domeniu de ... (vezi toată discuția)