avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM dupa fuziune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM dupa fuziune

In urma fuziunii dintre soc. X si Y, soc X devine sucursala a soc Y.
Ce se intampla cu CIM-urile salariatiilor, inceteaza sau trebuie incheiate acte aditionale avand in vedere ca s-a schimbat identitatea uneia dintre parti?
Concret cum ati procedat?
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 15:05, 22 Aprilie 2009
CIM-urile salariatilor inceteaza cu art.65(1) din Legea 53/2003 la societatea veche. Incheiati CIM-uri noi la societatea noua, care are alta identitate, alta adresa, alt cod fiscal, etc......
1. Pentru operativitate, eu as inceta CIM cu art.55b din Codul muncii (acordul partilor) si as incheia, cu aceeasi data CIM la noua sociatate.
2. Luati legatura si cu ITM de care apartineti si vedeti si punctul lor de vedere, care conteaza in acest caz.
eseme a scris:

CIM-urile salariatilor inceteaza cu art.65(1) din Legea 53/2003 la societatea veche. Incheiati CIM-uri noi la societatea noua, care are alta identitate, alta adresa, alt cod fiscal, etc......


:hm:
Oare ce-o spune legislatia in cazul fuziunii intre doua societati comerciale ???

Art. 169 C.mun.
(1) Salariaţii beneficiază de protecţia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia către un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar.

Transferul de la cedent la cesionar a drepturilor şi obligaţiilor decurgând dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului, se realizează automat, prin faptul transferului.
Transferul nu constituie o cauză legală de concediere a salariaţilor, în temeiul dispoziţiilor art. 61 sau art. 65 din Codul muncii.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mare dreptate ai, elis! E drept insa si ca in CIM-uri trebuie reflectata schimbarea identitatii angajatorului, care se face prin act aditional ce se depune si la ITM. Dupa parerea mea ITM-urile ar trebui sa accepte si numai o notificare din partea angajatorul,ui in acest sens, insa din ce am vazut pana acum, se cere act aditional. Esti de acord?
Nu sunt de acord Andreea, nu stiu care dintre ITM-uri cer act aditional ... exista o procedura de a se face si inscrierile in carnetul de munca , in acest sens.
Temeiul legal il reprezinta art.169 c.mun.

A fost adoptata Legea nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor în cazul transferului întreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora.
Potrivit Legii, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului, cu exceptia cazurilor în care cedentul este subiectul procedurii de reorganizare judiciara sau faliment.
Transferul întreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.
Prin acord între cesionar si reprezentantii salariatilor, clauzele contractului colectiv de munca valabil în momentul efectuarii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului. Totusi, în situatia în care, în urma transferului, întreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu îsi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Novatie cim? C_CRISTINA C_CRISTINA Ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: pe firma x exista 80 de salariati. Se infiinteaza firma Y pe care se doreste continuarea activitatii firmei x cu toti ... (vezi toată discuția)
Angajate in concediu de crestere.i.c, firma fuzioneaza niste solutiiiii??? Analore Analore Ma lovesc de urmatoarea problema, o societate urmeaza sa fuzioneze prin aborbtie(ea fiind cea aborbita) societatea acesta are 2 angajate care sunt in ... (vezi toată discuția)
Preluare firma de catre alta societate; ce se intampla cu cim ale salariatilor? ContSters37581 ContSters37581 In cazul in care se decide preluarea firmei (cu tot cu salariati) care este procedura in cazul contractelor de munca? Se face concediere colectiva pentru toti ... (vezi toată discuția)