1. Iata ce spune Codul muncii in legatura cu protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia:
Art. 169 - (1) Salariaţii beneficiază de protecţia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia către un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar.
Art. 170 - Cedentul şi cesionarul au obligaţia de a informa şi de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor cu privire la implicaţiile juridice, economice şi sociale asupra salariaţilor, decurgând din transferul dreptului de proprietate.
2. Nu se vor face alte contracte individuale de munca, raman valabile cele existente.
3. Vedeti ce scrie si in protocolul incheiat in cedent si cesionar, sa nu fie prevederi ilegale.
Multumesc pentru lamuriri. In acest caz, se fac acte aditionale pentru fiecare contract pentru schimbarea angajatorului? Precizez ca actualul angajator nu o sa mai existe.
Am simtit nevoia sa va raspund,chiar daca nu sunt specialista in HR si nici in drept,dar si eu lucrez la o companie ce a fost preluata de o alta,cu tot cu salariati.In plus,dat fiind faptul ca la noi,cei de la HR ,fac tot felul de tertipuri pentru a scapa de salariati,sunt destul de bine informata in ceea ce priveste subiectul.La noi,dupa fuziune, au emis contracte noi de munca pentru fiecare salariat si au venit cu ele intr-o zi de vineri,in jur de ora 14 ,in ideea de a le semna rapid.Au si reusit cu marea majoritate a salariatilor,dar cu mine si inca vreo cativa nu,pentru ca citind contractul, era acolo stipulat ca salariatul renunta la orice pretentie de la fosta companiein plus nu era trecuta nici locatia(orasul) postului,ceea ce mi s-a parut dubios si nu am semnat.In plus,in mod legal,nu trebuie incheiate alte cim-uri ,ci acte aditionale,unde sa fie trecute doar clauzele care s-au modificat in urma fuziunii.
Pentru cei aflati in cic,mei avand cim-ul suspendat,nu cred ca se poate intampla ceva ,pana la expirarea concediului,dupa care cred ca se va incheia act aditional,ca si cu toata lumea.
Mare atentie la cele stipulate in actul aditional!
1. Prezentati la ITM de care apartineti o copie dupa protocolul incheiat intre cedent si cesionar. ITM va face modificarile respective pe carnetele de munca.
2. Puteti face si acte aditionale la CIM pentru schimbarea angajatorului dar eu nu as face. Noul angajator va face declaratiile lunare nominale care merg la Pensii, Sanatate si Somaj, unde salariatii, in baza CNP, vor fi evidentiati la noul loc de munca.
Nu se face niciun act de modificare a angajatorului ... exista deja instructiuni date de catre Inspectia Muncii pentru toate ITM-urile din tara referitor la transferul intreprinderilor si inregistrarea in carnetele de munca.