avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajate in concediu de crestere.i.c, firma fuzioneaza ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajate in concediu de crestere.i.c, firma fuzioneaza niste solutiiiii???

Ma lovesc de urmatoarea problema, o societate urmeaza sa fuzioneze prin aborbtie(ea fiind cea aborbita) societatea acesta are 2 angajate care sunt in concediu de crestere si ingrijire copil, una mai are vreo 3 luni, de concediu cealalta cam 4 luni. Intrebarea mea ar fi, in aceasta situatie cum procedez cu aceste 2 contracte?? pot aceste contracte sa fie transferate pe societatea absorbanta? Proiectul de fuziune a fost deja publicat si acum trebuie prezentat bilantul de lichidare, deci aceste contracte trebuie sa dispara ...dar nu stiu cum.....ITM-ul local#-o spune ca nu se mai pot transfera angajatii, ca sa fac lichidare si apoi angajare pe firma noua. Dar cum sa fac lichidare la o persoana in concediu de c.i.c???/ :(( As aprecia tare mult ni ste sfaturii . Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 17 Iulie 2009
Pai nu puneti dvs. intrebarea bine, caci salariatii nu vor fi transferati, procedeu juridic, ce nu mai e prevazut de actualul Cod al Muncii ci vor fi preluati, absorbiti de noua societate, astfel va indic sa verificati codul muncii, care face referiri la transferul societatii, situatie in care drepturile salariatilor nu vor fi lezate de vreun fel, astfel societatea care va preia va prelua si toti salariatii. Opinia mea este ca se va face un act aditional la contractul individual de munca ce va consfinti noua realitate juridica.
Recunost, nu m-am mai confruntat cu o asemenea situatie ....dar daca salariata refuza sa imi semneze actul aditional eu ce fac ? Nu gasesc in codul Munci nici un articol care sa se aplice situatiei doar : ART. 56 – Cazuri de incetare de drept

Contractul individual de munca inceteaza de drept:

a) (modificat prin OUG 55/2006) la data decesului salariatului;

b) (modificat prin OUG 55/2006) la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului;

c) (abrogat prin OUG 55/2006) ca urmare a dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care persoana juridica isi inceteaza existenta;#-o.........daca stie cineva unde e vreo prevedere legala :sorry:
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
Analore, utilizator
Codul muncii prevede la art. 169 urmatoarele :
(1) Salariaţii beneficiază de protecţia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia către un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar.

Spuneti ITM-ului local sa aplice Instructiunile de lucru emise de Inspectia Muncii in ceea ce priveste protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia :)
Nu se face niciun act aditional la c.i.m. ...
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Analore:
1. Faceti alte CIM in care se modifica numai numele angajatorului, restul clauzelor ramanand la fel. Salariatii nu au cum sa nu semneze pentru ca angajatorul lor nu mai exista (el a fost preluat prin absobtie de alt angajator) iar clauzele din contract sunt aceleasi, conform legii.
2. Va redau din Codul muncii:
Art. 169. - (1) Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.
Art. 170. - Cedentul si cesionarul au obligatia de a informa si de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor cu privire la implicatiile juridice, economice si sociale asupra salariatilor, decurgand din transferul dreptului de proprietate.
3. Cele de mai sus sunt dezvoltate in Legea 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia (M.O. nr.276/28.03.2006).
4. Ar trebui ca ITM sa va consilieze in acest caz pentru ca este apanajul lor.
Valeriu, te pot completa ca nu se fac niciun alt c.i.m. ... totul se va scrie in carnetul de munca al salariatului :)

:offtopic:
Daca imi dai o adresa de mail ... iti voi trimite , zilele acestea, aceste instructiuni de lucru si altele emise de IM :)

Alte discuții în legătură

Efectele fuziunilor studentie studentie Va rog sa imi spuneti si mie care sunt efectele fuziunilor? Toate formele care exista. Multumesc. (vezi toată discuția)
Protectia angajatilor in cazul transferului de intreprindere crysenc crysenc Buna ziua, am si eu o intrebare si va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat. la societatea la care lucrez va opera un transfer de intreprindere ... (vezi toată discuția)
Ajutor,va rog!!! mirusaby mirusaby Buna ziua, Am si eu o mica problema: societatea la care lucrez vinde locatia cu tot cu activitatea care se desfasoara aici ( reprezentanta +service auto). 1. ... (vezi toată discuția)