am si eu o intrebare si va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat.
la societatea la care lucrez va opera un transfer de intreprindere catre un alt angajator. Intrebarea mea este, in ce conditii se face modificarea locului de munca si a relatiilor de munca?
Totodata as vrea sa stiu care este pozitia ITM in acest caz, ce se intampla cu cartile de munca?
A se vedea LG.67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii ,al unitatii sau al unor parti ale acestora (M.O.276/28.03.2006)
Si codul muncii:
Art. 169. - (1) Salariaţii beneficiază de protecţia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia către un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg dintr -un contract sau raport de muncă existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către ces ionar.
Art. 170. - Cedentul şi cesionarul au obligaţia de a informa şi de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor cu privire la implicaţiile juridice, economice şi sociale asupra salariaţilor, decurgând din transferul dreptului de proprietate.
ITM nu se implica in operatiunea de transfer propriuzis. Cartile de munca raman la angajator daca are aprobare sau la ITM si se vor face inscrierile aferente.
Cartile de munca sunt la ITM, care sa inteleg ca va opera modificarile dupa realizarea transferului, va trece noul angajator daca alte modificari nu intervin?
In carnetele de munca se va opera acest transfer numai dupa ce s-au depus actele prin care s-a efectuat transferul intreprinderii .
Temeiul legal al inscrierilor in carnetul de munca este art.169 C.mun.
Un lucru mi se pare important in aceasta situatie: transferul se face in temeiul legii, nu inceteaza contractul de munca initial (nu sunt concediati salariatii) si nu se incheie unul nou.
Novatie cim?
C_CRISTINA
Ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: pe firma x exista 80 de salariati. Se infiinteaza firma Y pe care se doreste continuarea activitatii firmei x cu toti ... (vezi toată discuția)