Romania, prin introducerea cotei unice a impozitului pe venituri de 16%, este a patra tara in clasificarea celor mai scazute cote unice de impozitare a veniturilor, dupa Rusia si Ucraina, care au o cota unica de 13% urmate de Serbia cu 14%.
In privinta cotei unice a impozitului pe profit se afla tot pe locul 4 dupa Serbia cu 14% urmata de Lituania si Letonia cu 15%.
Guvernele din intreaga Europa reduc taxele atat pe profit cat si pe venituri, reducere ce insumata reprezinta un total de peste 18 miliarde de euro, in scopul stimularii economice, dezvoltarii investitiilor si a consumului caznic, elemente care stau la baza dezvoltarii economice.
Romania cu introducerea cotei unice de 16% de la inceputul anului 2005, nu este singura tara care incearca sa impulsioneze dezvoltarea economiei prin aceasta metoda (ORDONANÞÃ DE URGENÞÃ nr. 138 din 29 decembrie 2004 pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, Monitorul Oficial nr. 1281/30 decembrie 2004).
Germania si Italia, care impreuna formeaza cea de-a treia mare euroregiune, se afla printre tarile care care si-au redus impozitele la venituri de la 1 ianuarie, iar Austria, Finlanda, Danemarca si Grecia au redus impozitul pe profit datorita competitiei aparuta din partea tarilor est europene.
#PAGEBREAK#
Conceptul de cota unica a fost intens dezbatut incepand cu mijlocul anilor 80, insa prima sa aplicare s-a realizat in anul 1947, in Hong Kong si a reprezentat baza expansiunii si dezvoltarii puternice a acestuia.
In anii 1990 a revenit foarte puternic acest concept si a fost introdus cele trei tari baltice, Estonia (1994), Lituania ( 1994), Letonia (1995). Datorita succesului imens avut de acest sistem si a influentei pozitive pe care a avut-o asupra economiei, Rusia a introdus la randul ei cota unica in dorinta de a contracara economia subterana foarte puternica desfasurata de catre mafia rusa. Pentru a scoate la suprafata activitatile economice cota de impozitare a fost stabilita la 13%, un adevarat record in domeniu.
Vecina Rusiei, Ucraina impresionata de efectele pozitive ale cotei unice, a introdus la randul ei cota unica de 13% in 2003, urmata in acelasi an de Serbia si Slovacia.
Estonia
Acesta mica tara ex-comunista a suferit o impresionanta metamorfoza prin trecerea de la sistemul de tip sovietic la economia de piata, iar la baza acestei evolutii au stat o serie de masuri de reforma luate la inceputul anilor 1990, printre care si introducerea cotei unice.
In 1994, ignorand sfatul FMI-ului, care nu era de acord cu introducerea cotei unice, Estonia o introdus o cota unica de 26%, care a fost o puternica sursa de energie pentru economia stagnanta prin atragerea puternica de investitii straine,fapt ce a generat si o puternica crestere a numarului locurilor de munca.
Tot pentru atragerea capitalului strain Estonia a eliminat impozitarea profitului reinvestit, rezultand investitii straine in 2003 de 10.2% din produsul intern brut.
Datorita introducerii cotei unice si in alte tari europene in ultima perioada si in special a cotei unice record din Rusia de 13%, Estonia a decis sa reduca procentul de 26% din prezent pana la 20% in 2007.
Lituania
Lituania a introdus in acelasi an cu Estonia cota unica la impozitul pe venituri de 33% si la impozitul pe profit de 15%, fapt ce a generat o puternica expansiune economica ce s-a materializat intr-o crestere economica in ultimi 3 ani de peste 5.6% din produsul intern brut.
Letonia
Urmand exemplul Estoniei si Lituaniei in 1995 Letonia a introdus o cota unica la impozitarea veniturilor de 25% pentru ca ulterior sa reduca impozitul pe profit la 19% in 2003, ajungand la 15% in 2004.
Rusia
Cea mai mare surpriza insa a fost introducerea cotei unice in Rusia. Presedintele rus, Vladimir Putin a luat o masura foarte radicala in lupta cu evaziunea fiscala, inlocuind vechiul sistemul de impozitare al Rusiei cu trei trepte de impozitare, ultima ajungand pana la 30% cu cea mai mica cota unica de 13% la impozitul pe venituri urmata de la 1 ianuarie 2002 de o cota unica la impozitul pe profit de 24%.
La patru ani dupa introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor, impozitul adunat de catre stat s-a dublat iar veniturile contribuabililor, ajustate cu inflatia, au crescut cu 25.5% in 2001, 24.6% in 2002, 15.2 % in 2003 si cu un previzionat procent de 16% in 2004.
In acelasi timp, cresterea economica a Rusiei a fost mai mare decat a tarilor Uniunii Europene, avand o crestere de 5.1% in 2001, 4.7% in 2002 si un impresionant 7.3% in 2003.
Serbia
In 2003, Serbia a introdus o cota unica a impozitului pe venituri si profit de 14%. Acesta cota unica de 14% a impozitului pe profit este cea mai mica existenta in prezent in Europa.
Ucraina
Urmand examplul Rusiei, Ucraina a introdus o cota unica de 13% a impozitului pe venituri si a redus cota impozitului pe profit de la 30% la 25%
Italia
Parlamentul italian la sfarsitul anului trecut a aprobat in sfarsit Bugetul propus de Guvernul Silvio Berlusconu pentru anul 2005, buget care cuprinde o reducere a impozitului pe venituri ce in total reprezinta 6 miliarde de euro. Berlusconi care a venit la putere in 2001 cu promisiunea de a reduce impozitele in final si-a pus in aplicare promisiunea.
Deoarece Italia este tara cu cea mai mica crestere economica din Grupul celor 7 tari puternic industrializate, se spera ca prin acesta masura sa se dea un impuls economiei. Alaturi de aceste reduceri a impozitului pe venituri mai sunt acordate stimulente pentru companiile care angajeaza noi oameni in valoare de 500 de milioane de euro.
Reducerea impozitului pe venit este la nivelul superior (castiguri peste 100.000 euro/an) de 2 procente de la 45% la 43%, un impozit de 39% pentru cei care castiga intre 33.500 si 100.000 euro pe an. Cei care castiga intre 33.500 si si 26.000 de euro pe an sunt impozitati cu 33%. Cel mai mic impozit de 23% este platit de cei care au venituri intre 26.000 si 7.500 de euro pe an.
Pierderile la buget rezultate din aceste reduceri de impozite vor fi acoperite din cresterea accizelor la tigari, reducerea fondurilor pentru intreprinderile de stat si ministere, cresterea impozitului pentru castigurile de la loterii.
Germania
Si Germania a introdus de la 1 ianuarie reducerea impozitului pe venituri, astfel impozitul pentru categoria superioara a scazut de la 45% la 42%, iar la nivelul inferior impozitul s-a redus de la 16% la 15%. In urma acestei reduceri o familie cu 2 copii cu un venit global de 50.000 de euro va castiga in plus cu 144 de euro pe an.
Austria
Dupa ce vecinii lor slovacii au introdus o rata a impozitului pe profit de 19% si au devenit membrii ai Uniunii Europene modificare care a avut un puternic efect negativ pe piata din Austria, acestia au decis reducerea impozitului pe profit de la 34% la 25%. Bugetul va pierde prin aceste reduceri peste 3 miliarde de euro.
Turcia
Turcia la randul ei reduce impozitul pe profit de la 33% la 30% cat si nivelul maxim de impozitare a veniturilor scade de la 40% la 38%.
Grecia
Guvernul Greciei scade impozitul pe profit de la 35% la 32% ca parte a planului de a reduce cu 10% impozitul in urmatorii 3 ani. In acelasi timp a extins numarul de companii care pot beneficia de ajutoare de la stat in special pentru investitii, ajutoare care in bugetul anului 2005 ajung la 150 de milioade de euro pentru sustinerea economiei si contrabalansarea reducerii consumului guvernamental dupa jocurile olimpice de la Atena. In acelasi timp, Turcia realizeaza o renominalizare a lirei turcesti prin taierea a sase zerouri, adica o noua lira va fi echivalentul a 1.000.000 de lire vechi. Lira veche si cea noua vor coexista pe parcursul intregului an 2005.
Danemarca
De la 1 ianuarie 2005 si Danemarca reduce cota impozitului pe profit de la 30% la 28%
#PAGEBREAK#
Cota unica de impozitare este un sistem din ce in ce mai popular mai ales datorita efectelor pozitive pe care le are asupra economiei.
Pe primul loc se situeaza simplificarea sistemului de impozitare si scaderea costurilor de administrare, pe termen scurt ,cresterea numarului de contribuabili si scoaterea la suprafata a partii necriminalizate din economia subterana.
Prin cota unica se elimina dubla impozitare a econommilor si a investitiilor deoarece veniturile sunt impozitate o singura data iar dupa aceea fiecare poate sa-si aleaga modul de investire a banilor pentru o maximizare a profitului.
Cota unica are ca efect o crestere a veniturilor statului. Chiar daca pare paradoxal acesta crestere a veniturilor ca urmare a scaderii cotei de impozitare, rezulta din aducerea la suprafata a economiei subterane prin reducerea evaziunii fiscale si prin cresterea economica impulsionata de reducerea fiscalitatii.
Exista insa si un risc serios care trebuie controlat prin instrumente de politica monetara impreuna cu BNR, care consta in posibilitatea ca cea mai mare parte din plusul de lichiditati care ramane la populatie nu va intra in banci sub forma de economii ci in consum, ceea ce va duce la cresterea exploziva a cererii agregate si la o serioasa presiune inflationista, plus cresterea deficitului comercial.
In concluzie, in majoritatea tarilor unde acesta cota unica a fost aplicata, aceasta a avut un efect pozitiv de impulsionare a economiei si a adus beneficii considerabile pe termen lung, deoarece colectarea este mult imbunatatita prin scoaterea la suprafata a unei bune parti din economia subterana.
Dar acest lucru va fi posibil doar in anumite conditii. Cea mai importanta este legata de aplicarea simultana a unei cote unice cu o intarire a disciplinei fiscale, fapt ce va determina in viitorii doi-trei ani la o crestere puternica a veniturilor bugetului de stat.
Analistii economici apreciaza ca doar pe termen scurt si mediu cota unica de impozitare de 16% ar putea creea mari probleme in privinta colectarii veniturilor la bugetul de stat insa acestea pot fi combatute prin cresterea bazei de impozitare.
Comentarii articol (0)