Boli grave se pot manifesta prin semne care par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului, in clinicile de specialitate. In primele saptamani de viata, nou-nascutul este foarte sensibil la agresiunile externe, deoarece sistemul sau imunitar nu este suficient dezvoltat. Dar si pe parcursul maturizarii copiii se pot imbolnavi.
Boala diareica
Boala diareica este una din cele mai frecvente probleme intalnite la un copil in primul an de viata. In aceasta perioada, copilul este foarte vulnerabil la actiunea microorganismelor din mediu.
Inca din primele zile de viata, cand copilul incepe sa manance, in tubul digestiv se realizeaza colonizarea. In intestin exista microorganisme nepatogene, care nu determina boala si care realizeaza un echilibru in flora intestinala, participand la procesele de digestie impreuna cu secretiile mucoasei digestive.
Infectiile digestive pot fi de natura bacteriana, parazitara sau virala.
Alte cauze
In afara de cauzele infectioase ale diareei la sugar, exista si cauze de natura neinfectioasa sau care sunt manifestari generale ale altor boli: scaunele moi determinate de schimbarile calitative ale dietei copilului, intolerante sau alergii alimentare,
diareeaprovocata de antibioterapia prelungita sau scaunele diareice din cadrul tabloului clinic al bolilor respiratorii acute.
Alte semne
Boala poate fi precedata de existenta unui eritem fesier sau de o stare generala proasta, cu inapetenta. O data cu instalarea diareei apar si dureri abdominale, varsaturi, meteorism abdominal, stare de agitatie, iar in stadiile mai avansate apare deshidratare, letargie, refuzul lichidelor. Uneori febrapoate lipsi.
Despre scaune...
Copilul alimentat exclusiv la san poate avea de la 1 pana la 5-6 scaune pe zi de culoare galben aurie si de consistenta alifiei.
Copilul alimentat artificial are scaune mai pastoase, galbene si mai putine, uneori chiar unul singur, alteori are predispozitie la constipatie.
Se considera ca are diaree atunci cand prezinta orice scaun cu modificare de consistenta, culoare si miros. Scaunele pot fi apoase, mucoase, grunjoase, grasoase, sangvinolente, galbene sau verzui, urat mirositoare.
Recomandari
In cazul scaunelor diareice, alimentatia naturala nu se intrerupe daca nu exista o dovada certa ca sanul mamei este cauza infectiei digestive a copilului (este cazul mastitelor si al abceselor mamare). Chiar si atunci, sub supravegherea medicului si urmand un tratament adecvat, completat de igiena riguroasa a sanilor, se poate continua alimentatia naturala.
In boala diareica este foarte importanta hidratarea copilului, care trebuie inceputa imediat, prin administrarea de ceai mai putin indulcit sau deloc.
Hidratareavacontinuaatat timp cat exista scaune diareice. Pentru ameliorarea tranzitului
digestiv se pot folosi supa de morcov si mucilagiul de orez.
Comentarii articol (0)