Comisia Europeana a lansat, vineri, o consultare publica in legatura cu revizuirea directivei privind produsele din tutun. Astfel, CE invita toate partile interesate sa isi exprime parerea in legatura cu diferitele optiuni si sa comenteze pe marginea posibilelor masuri de imbunatatire a gradului de constientizare a pericolelor asociate consumului de tutun, de crestere a motivatiei in vederea renuntarii si descurajare a inceperii fumatului, pana la data de 19 noiembrie 2010.
Exemple de astfel de masuri care ar putea fi avute in vedere sunt aplicarea de avertismente ilustrate de dimensiuni mai mari pe ambele fete ale pachetelor de tigari, ambalaje neutre si reglementarea utilizarii in produsele de tutun a substantelor nocive, care creeaza dependenta si care atrag consumatorii. Aceasta consultare reprezinta un important pas in directia adoptarii unei propuneri legislative planificata pentru inceputul anului 2012.
„Tutunul nu este un produs ca oricare altul: creeaza dependenta si aceasta inseamna boala si suferinta pentru cetatenii nostri si pentru guvernele europene, cheltuieli cu sistemul de sanatate care pot fi evitate. Cu toate acestea, 30% dintre europeni fumeaza. Ma preocupa in special cei 35% dintre tinerii europeni care fumeaza.” In concluzie: „In ajunul Zilei Mondiale a Inimii doresc sa reamintesc europenilor ca toate expunerile la tutun – fumat, fumat pasiv, mestecare – pot amplifica riscul de atacuri de cord si alte probleme cardio-vasculare”, considera Comisarul UE pentru sanatate, John Dalli.
Care sunt actualele reglementari?
Directiva privind produsele din tutun dateaza din 2001. Aceasta stipuleaza cantitatile maxime de substante ca nicotina, gudronul si monoxidul de carbon in tigarete. Ea cere de asemenea producatorilor sa aplice pe produsele de tutun avertismente medicale textuale si sa nu foloseasca termeni ca „light”, „mediu” sau „continut scazut de gudron”.
De ce o revizuire?
Comisia are ca scop facilitarea functionarii pietei interne in sectorul produselor din tutun, asigurând in acelasi timp un ridicat nivel de protejare a sanatatii publice.
Initiativa Comisiei reprezinta un raspuns la cererile Parlamentului European precum si la raportul Comisiei privind implementarea Directivei, care a identificat zone potentiale in care pot avea loc ameliorari. Rezolutia Parlamentului European din 2007 privind Cartea verde „Catre o Europa fara fum de tutun: optiuni privind politicile comunitare”, statelor membre li s-a cerut sa reduca rata fumatului la persoanele tinere cu 50%. Reguli mai stricte privind produsele din tutun ar reprezenta o contributie importanta in vederea atingerii acestui obiectiv.
Comisia invita toate partile interesate sa comenteze, pâna la 19 noiembrie 2010, pe marginea problemelor care sunt identificate in consultarea publica, inclusiv:
- Legislatia din statele membre variaza mult pe teritoriul UE si nu raspunde indeajuns preocuparilor privind sanatatea si siguranta in ceea ce priveste anumite produse din tutun si nicotina cum ar fi tigaretele electronice.
- Avertismentele ilustrate sunt utilizate in patru state membre: Belgia, România, Regatul Unit si Letonia. Aceasta inseamna ca nivelul de informare al consumatorilor UE privind pericolele fumatului poate varia considerabil de la un stat membru la altul.
- Reglementarile de permitere sau interzicere a substantelor potential nocive, care creeaza dependenta si care atrag consumatorii, inclusiv aromele, variaza mult in statele membre.
- Informatiile privind ingredientele din tutun sunt in prezent dificil de inteles, de comparat sau de analizat. Aceasta se datoreaza unei varietati de formate si mecanisme de raportare in diferite state membre.
Tutunul se afla la originea celui mai mare numar de decese care ar fi putut fi evitate in UE, cu aproximativ 650.000 de decese premature in fiecare an.
Pentru a reduce consumul de tutun pe cuprinsul UE si la nivel international, Comisia duce o politica generala de control al tutunului. La realizarea acestui obiectiv contribuie o gama larga de activitati si initiative, printre care se numara legislatia pentru controlul tutunului si activitati de sensibilizare.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (2)