ACCES GRATUIT
Ce cred europenii despre reglementarea produselor din tutun
Directia Generala pentru Sanatate si Consumatori a Comisiei Europene a publicat, pe 27 iulie, rezultatele consultarii publice in ceea ce priveste revizuirea directivei privind produsele din tutun.
Articolul continuă mai jos
Consultarea a generat
85.000 de raspunsuri si a acordat factorilor interesati posibilitatea de a transmite observatii cu privire la necesitatea de revizuire a directivei si optiunile de politica pe care le presupune amendarea urmatoarele puncte: scopul directivei, produse din tutun care nu sunt destinate fumatului, informarea consumatorilor, raportarea si inregistrarea ingredientelor, reglementarea ingredientelor, accesul la produse din tutun.
Consultarea s-a desfasurat in perioada 24 septembrie – 17 decembrie 2010, iar majoritatea raspunsurilor au provenit de la cetateni, printre ei numarandu-se si reprezentanti ai industriei, ai organizatiilor non-guvernamentale, ai guvernelor si autoritatilor publice.
Astfel, respondentii si-au exprimat opinia cu privire la aspecte precum avertismentele imagistice obligatorii care indica amenintarea sanatatii, aflate pe pachetele produselor din tutun, sau reglementarea substantelor nocive si atractive prezente in aceste produse. De asemenea, consultarea solicita feedback in problema restrictionarii sau a interzicerii vanzarii de produse din tutun prin intermediul internetului si a distribuitoarelor automate.
Referitor la
avertismentele imagistice, o parte din opinii au relevat faptul ca stabilirea unei astfel de masuri ar diminua serios atractivitatea comerciala a ambalajului respectivului produs din tutun. De cealalta parte, un alt grup de pareri sustine ca imaginile de pe pachetele de tigari influenteaza putin sau deloc obiceiul individului de a fuma.
In ceea ce priveste
reglementarea ingredientelor pe care le contin aceste produse, s-au detasat, de asemenea, doua categorii de opinii. Unii dintre respondenti considera ca restrictionarea anumitor aditivi alaturi de cei care confera senzatia de dulce si a altor arome nu va fi un element care va contribui foarte mult in a impiedica tinerii sa inceapa sa fumeze. Mai mult, aceleasi pareri spun ca o astfel de reglementare ar putea discrimina anumite soiuri de tutun si marci de produse din tutun. Celelalte puncte de vedere arata ca restrictionarea anumitor ingrediente ar putea sa-i descurajeze pe tineri sa fumeze.
Se estimeaza ca, la nivelul UE, consumul de tutun cauzeaza anual decesul a peste
650.000 de persoane. Potrivit unor estimari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproape sase milioane de oameni vor deceda in acest an la nivel mondial din cauza tutunului. Daca nu se iau masuri de reducere a consumului de tutun, acest numar ar putea ajunge la opt milioane pana in 2030.
Directiva 2001/37/CE reglementeaza in prezent:
- continutul maxim de gudron (10 mg), nicotina (1 mg) si monoxid de carbon (10 mg) pe tigareta;
- avertismentele privind sanatatea si alte cerinte de etichetare;
- obligativitatea raportarii de catre industrie catre autoritatile nationale a informatiilor privind ingredientele utilizate in fabricarea produselor din tutun;
- interzicerea utilizarii de termeni inselatori precum „light", „mild" sau „cu continut redus de gudron"
- interzicerea consumului de tutun pentru uz oral (snus).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)