Documentele de inregistrare sau functionare a societatilor s-ar putea depune numai prin Camera de Comert, care sa le predea in termen de 48 de ore la Registrul Comertului, potrivit unui proiect de lege dezbatut in Comisia Juridica de la Camera Deputatilor, la sedinta din 20 septembrie, informeaza un comunicat de presa al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania nr. 335/2007 si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului a fost dezbatuta in data de 20 septembrie 2010 de catre Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati din cadrul Camerei Deputatilor, iar mai multi deputati, printre care Florin Iordache, Bogdan Ciuca si Daniel Buda, au formulat numeroase amendamente, care au fost aprobate.
Potrivit modificarilor legislative, instituite prin amendamentatele deputatilor, i
nregistrarea societatilor comerciale in Registrul Comertului de pe langa tribunal s-ar face numai prin serviciile de asistenta oferite de Camerele de Comert, servicii care devin obligatorii pentru toate firmele.
Mai mult,
orice cerere de inregistrare a unei societati sau de inscriere a unor mentiuni in actul constitutiv ar trebui depuse intai la Camera de Comert, urmand ca ea sa le inregistreze ulterior la Registrul Comertului, in termen de 48 de ore.
Companiile ar putea fi obligate, de asemenea, sa se inscrie intr-un Catalog al Firmelor, tinut de Camera de Comert.
Conform proiectului, Camera de Comert ar trebui
sa organizeze , in exclusivitate, si curtile de arbitraj pentru litigii comerciale.
“Prin aceste amendamente se aduc modificari importante ale cadrului legal privind inmatricularea societatilor comerciale, inscrierea de mentiuni, precum si a altor operatiuni ale registrului comertului, cu un impact semnificativ negativ asupra mediului de afaceri, contrar Constitutiei Romaniei, acquis-ului comunitar si practicilor din celelate state membre ale U.E.”, se arata in comunicatul CNIPMMR.
Potrivit reprezentantilor CNIPMMR, modificarile legislative dezbatute de deputati
vor creste birocratia si cheltuielile administrative ale intreprinzatorilor, iar pentru stat vor insemna
reducerea importanta a veniturilor bugetare pentru ca sume foarte mari vor trece de la Ministerul Justitiei – registrul Comertului in bugetul privat al Camerei de Comert.
“Instituirea exclusivitatii sistemului cameral pentru serviciile de asistenta in domeniul inmatricularii societatilor comerciale, inscrierii de mentiuni, precum si a altor operatiuni ale registrului comertului este neconstitutionala, incalcand dispozitiile art. 11 alin. (1) si (2) si art. 135 alin. (1) si (2) lit. a) din Constitutia Romaniei, care arata ca <<Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte>>, iar <<Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern>>, explica reprezentantii CNIPMMR.
Ei au adaugat ca :” Modificarile legislative propuse incalca si dispozitiile art. 135 alin. (1) si (2) lit. a) din Constitutia Romaniei, care stabilesc ca economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta si ca statul trebuie sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie”.
Reglementarea obligativitatii inscrierii societatilor comerciale in Catalogul Firmelor tinut de o asociatie (camerele de comert fiind organizatii asociative neguvernamentale) este neconstitutionala, incalcand principiul liberei asocieri, statuat de dispozitiile art. 9 si art. 40 din Constitutia Romaniei, prin care se stipuleaza ca Cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere, se mai mentioneaza in comunicatul CNIPMMR.
___
Nota Avocatnet.ro: Consultati, in fisierul atasat (fisier.doc), continutul exact al amendamentelor, cu precizarea CNIPMMR ca amendamentele au fost publicate pe site-ul Camerei Deputatilor doar partial, nefiind respectate cerintele de transparenta.
Comentarii articol (7)