Accesul la bunuri si servicii este inca redus pentru o anumita categorie de europeni, arata un raport recent al Comisiei Europene privind monitorizarea pietei comertului si distributiei cu amanuntul. Persoanele cu handicap, cele in varsta si cele care locuiesc in sate izolate au probleme in a ajunge la marile supermarketuri. Astfel, eurodeputatii de la comisia parlamentara pentru piata interna pregatesc un raport pe baza textului Comisiei Europene.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Eurodeputatii de la comisia parlamentara pentru piata interna au abordat, in aceasta saptamana, felul in care accesul la magazine poate fi ameliorat, dar si posibilitatea dezvoltarii comertului electronic.
Conform raportului Comisiei Europene, legislatia in domeniul muncii este foarte diferita de la stat la stat, in ciuda standardelor europene comune; de aici apar diferente si in conditiile de lucru. Piata comertului cu amanuntul poate absorbi muncitori necalificati, insa adopta cu dificultate noile tehnologii.
Mai multa transparenta si grija pentru mediu
In ceea ce-i priveste pe operatori, acestia sunt afectati de lipsa unor reguli privind comertul necinstit si relatiile contractuale intre diferitele companii implicate in lantul distributiei. Lipsa transparentei in sistemele de control al calitatii creeaza dificultati in comertul transfrontalier, iar acolo unde regulile exista, acestea nu sunt bine puse in aplicare.
Impactul asupra mediului inconjurator al operatiilor zilnice si transportului este important si trebuie luat in considerare, au mai spus eurodeputatii. Una din probleme este consumul ridicat de energie, care se adauga lipsei de reguli comune europene in analizarea duratei de viata a produselor. Masurarea impactului asupra mediului este in acelasi timp dificila.
Armonizare si investitii in capitalul uman
Raportoarea parlamentara Anna Maria Corazza Bildt (Suedia), de la Grupul Partidului Popular European (Creºtin Democrat), a declarat ca este pentru „armonizarea totala“ si ca „trebuie sa ne concentram asupra chestiunilor ce pot aduce o schimbare la nivel comunitar“. Conform dumneaei, „eliminarea fragmentarii aduce castiguri de ambele parti; trebuie sa abordam marea problema a companiilor mici: dominarea marilor lanturi“.
Catherine Stihler (Grupul Alianþei Progresiste a Socialiºtilor si Democraþilor din Parlamentul European, Regatul Unit) a aratat importanta ocuparii fortei de munca, a investitiilor in capitalul uman si a felului in care oamenii sunt tratati la lucru. Heide Rühle (Verzi, Germania) este de parere ca „trebuie sa ne concentram pe durabilitate si transparenta in lantul alimentar, in special in cel transfrontalier“.
Comisia Europeana va defini in curand masuri si va identifica politici pentru ameliorarea functionarii pietei interne in acest sector - ce vor fi prezentate intr-o comunicare in toamna. Parlamentul European va organiza in viitorul apropiat o audiere publica pe aceasta tema.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)