avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... distributie exclusiva UE
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

distributie exclusiva UE

In ce conditii este posibila incheierea uni contract de distributie exclusiva in Uniunea Europeana?
Cel mai recent răspuns: consultnet , utilizator 08:57, 8 Iunie 2012
In conditiile in care partile contractante decid asupra acestui lucru .. daca doriti un raspuns cat mai exact asupra problemei dvs , ar trebuie sa mai detaliati problema dvs ...
Din cate stiu eu, Tratatul privind functionarea Uniunii Europene cuprinde niste reguli referitoare la concurenta, prin care sunt interzise acordurile comerciale care impart pietele (exclusivitatea este teritoriala in cazul contractului care ma intereseaza). Vreau sa stiu daca sunt si exceptii de la aceasta regula? Multumesc!
Art.101 TUE:
(1) Sunt incompatibile cu piața internă și interzise orice acorduri între întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi și orice practici concertate care pot afecta comerțul dintre statele membre și care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței în cadrul pieței interne și, în special, cele care:
(a) stabilesc, direct sau indirect, prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare;
(b) limitează sau controlează producția, comercializarea, dezvoltarea tehnică sau investițiile;
(c) împart piețele sau sursele de aprovizionare;
(d) aplică, în raporturile cu partenerii comerciali, condiții inegale la prestații echivalente, creând astfel acestora un dezavantaj concurențial;
(e) condiționează încheierea contractelor de acceptarea de către parteneri a unor prestații suplimentare care, prin natura lor sau în conformitate cu uzanțele comerciale, nu au legătură cu obiectul acestor contracte.
(2) Acordurile sau deciziile interzise în temeiul prezentului articol sunt nule de drept.
(3) Cu toate acestea, prevederile alineatului (1) pot fi declarate inaplicabile în cazul:
— oricăror acorduri sau categorii de acorduri între întreprinderi;
— oricăror decizii sau categorii de decizii ale asocierilor de întreprinderi;
— oricăror practici concertate sau categorii de practici concertate
care contribuie la îmbunătățirea producției sau distribuției de produse ori la promovarea progresului tehnic sau economic, asigurând totodată consumatorilor o parte echitabilă din beneficiul obținut și care:
(a) nu impun întreprinderilor în cauză restricții care nu sunt indispensabile pentru atingerea acestor obiective;
(b) nu oferă întreprinderilor posibilitatea de a elimina concurența în ceea ce privește o parte semnificativă a produselor în cauză.
Multumesc pentru raspuns. Cunosc prevederile art. 101 din TFUE. Am gasit un regulament - nr. 330/2010 - privind aplicarea art 101, al 3 din Tratatul privind functionarea UE, categoriilor de acorduri verticale si practici concertate, care contine prevederi detaliate. Am gasit acest regulament in Jurnalul Oficial al UE si scrie pe el act fara caracter legislativ - text cu relevanta pentru SEE. Nu prea inteleg ce inseamna asta, dar la final scrie ca este obligatoriu (regulamentul) in toate elementele sale si se aplica direct in toate statele membre.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de exclusivitate in contractul de distributie korallya korallya In cazul unui contract de distributie se poate insera o clauza de exclusivitate? Cu alte cuvinte, daca producatorul poate numi numai un singur distribuitor pe ... (vezi toată discuția)
Dreptul european al concurentei justunique justunique A, B, C sunt întreprinderi producătoare a unor bunuri similare. Aceste întreprinderi și-au coordonat comportamentul pe piață, schimbând în cadrul mai ... (vezi toată discuția)
Concurența neloială elena.sem elena.sem Se poate da in judecata o firma care face concurenta neloiala? (vezi toată discuția)