ACCES GRATUIT
CE vrea impozitarea sectorului financiar
La nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeana recomanda o taxa asupra activitatilor financiare (TAF), informeaza un comunicat de presa al Comisiei Europene, considerand ca daca este conceputa si aplicata atent, o TAF la nivelul UE ar putea genera venituri importante si ar putea contribui la asigurarea unei mai mari stabilitati a pietelor financiare fara a crea riscuri nejustificate pentru competitivitatea UE.
Articolul continuă mai jos
De asemenea, la nivel mondial, Comisia sprijina ideea unei taxe asupra tranzactiilor financiare (TTF), care ar putea contribui la finantarea unor domenii precum dezvoltarea si schimbarile climatice, care reprezinta provocari internationale.
Comisia va prezenta aceste puncte de vedere Consiliului European la sfarsitul lunii octombrie, precum si in cadrul summitului G20 din noiembrie. Toate acestea au loc in contextul in care, joi, Comisia Europeana si-a exprimat opiniile despre viitoarea impozitare a sectorului financiar. Pornind de la premisa ca sectorul financiar trebuie sa aiba o contributie echitabila la finantele publice si ca guvernele au nevoie urgenta de noi surse de venit in contextul economic actual, Comisia prezinta o abordare cu doua componente.
„Motivele pentru impozitarea sectorului financiar sunt bine intemeiate, iar modalitatile de realizare a acestui lucru sunt viabile. Am convingerea ca perspectiva prezentata astazi de Comisie este cea potrivita pentru a garanta o contributie echitabila a sectorului financiar la cele mai urgente provocari la nivelul UE si mondial”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare, uniune vamala, audit si antifrauda.
Impozitarea bancilor: o abordare la nivel mondial si al UE
Comisia sprijina ideea unei taxe asupra tranzactiilor financiare (TTF) la nivel international si va continua sa actioneze in acest sens in cadrul G20. Daca trebuie atinse obiective ambitioase pe plan mondial, in domenii cum sunt sprijinul pentru dezvoltare si schimbarile climatice, va fi nevoie de consensul partenerilor internationali asupra unor instrumente financiare mondiale. O taxa asupra tranzactiilor financiare ar impozita fiecare tranzactie pe baza valorii acesteia, aducand venituri substantiale. Comisia este convinsa ca o taxa asupra tranzactiilor financiare corect aplicata la nivel international ar putea constitui un mod atractiv de colectare a fondurilor necesare pentru politicile mondiale importante.
La nivel european, in comunicare se sugereaza ca ar trebui sa se ia in consideratie crearea unei taxe asupra activitatilor financiare (TAF). Aceasta s-ar axa pe profiturile si remuneratiile societatilor din sectorul financiar. In acest fel s-ar impozita corporatiile si nu fiecare participant la o tranzactie financiara (cum este cazul TTF). In urma unei analize aprofundate a posibilelor variante pentru impozitarea sectorului financiar, Comisia este de parere ca TAF ar reprezenta instrumentul optim pentru o impozitare adecvata a sectorului financiar si pentru necesitatea de a colecta noi venituri in UE.
O contributie echitabila a sectorului financiar
Pentru a stabili daca o noua taxa pentru sectorul financiar ar fi pe deplin justificata, Comisia a examinat contributia actuala a acestui sector la bugetele publice si a concluzionat ca exista motive intemeiate pentru introducerea taxelor pentru sectorul financiar pe care le-a propus. In primul rand, sectorul financiar a constituit o cauza importanta a crizei financiare si a primit sprijin guvernamental substantial de-a lungul ultimilor ani; el ar trebui, din acest motiv, sa participe in mod corespunzator la costurile implicate de reconstruirea economiei europene si de sprijinirea finantelor publice. In al doilea rand, o taxa corectiva aplicata bancilor ar putea completa masurile de reglementare esentiale (care includ taxa impusa bancilor si fondul pentru soluþionarea situaþiilor de criza) concepute pentru a spori eficienta pietelor financiare si pentru a le reduce volatilitatea. In fine, dat fiind ca sectorul financiar este scutit de taxa pe valoare adaugata (TVA) in UE, prin aceasta taxa s-ar garanta ca sectorul financiar nu este subimpozitat in comparatie cu alte sectoare. Pe scurt, o noua taxa ar putea contribui la garantarea unei contributii mai echitabile si mai substantiale a sectorului financiar la finantele publice, ar asigura surse noi de venit si ar ajuta la crearea unui sector financiar stabil si mai eficient.
Urmatorii pasi
Comisia isi va prezenta comunicarea ministrilor de finante din UE in cadrul Consiliului ECOFIN din 19 octombrie si sefilor de stat si de guvern din UE in cadrul Consiliului European de la sfarsitul lunii octombrie. La summitul G20 din noiembrie, va fi prezentata o pozitie a UE referitoare la impozitarea sectorului financiar cu scopul de a incuraja partenerii internationali sa ajunga o abordare concertata la nivel mondial. Comisia va incepe de asemenea o evaluare a impactului aprofundata pentru a analiza mai detaliat punctele de vedere pe care le-a exprimat in comunicarea sa de astazi in scopul de a veni, in 2011, cu initiative politice.
Mai multe informatii aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)