Situatia economica actuala, masurile de austeritate si actiunile de salvare a bancilor au avut un impact negativ asupra bugetelor. Finantarea la nivel european are nevoie de masuri inovatoare. Un raport parlamentar, intocmit de socialista Anni Podimata din Grecia si adoptat in comisia pentru afaceri economice pe 1 februarie, sugereaza impozitarea operatiunilor financiare pentru finantarea bugetelor, reducerea deficitelor bugetare si combaterea speculatiilor, informeaza Parlamentul European.
Despre impozitarea operatiunilor financiare s-a vorbit mult in contextul crizei financiare, ideea starnind controverse. In timp ce multe state si-au exprimat dorinta de a impozita sectorul financiar, sugestiile acestora au diferit in functie de obiective si tipul impozitului.
„In contextul angajamentelor ambitioase ale presedintiei franceze a G20, UE, care detine cea mai mare piata financiara pe plan mondial, trebuie sa profite de moment pentru a da un raspuns convingator cetatenilor europeni, ajungand la o pozitie clara in favoarea introducerii impozitului pe operatiunile financiare“, a spus raportoarea Anni Podimata dupa votul din comisia parlamentara.
Un impozit mic cu impact mare
Raportul Podimata sugereaza un impozit pe operatiunile financiare de 0,01-0,05% pentru limitarea speculatiilor. Propunerea include fiecare tip de tranzactie pentru evitarea fluxurilor tranzactiilor catre parti mai putin reglementate ale sectorului financiar. Raportul defineste clar exceptiile si ia in considerare nevoile micilor investitori.
Venitul potential provenit din acest impozit ar putea ajunge la 200 de miliarde de euro in UE si 650 de miliarde de dolari la nivel global.
„Principalul avantaj al instrumentelor financiare inovatoare este ca pot aduce dividende duble, deoarece pot contribui la realizarea obiectivelor unor politici importante, precum stabilizarea pietelor financiare si combaterea schimbarilor climatice, avand in acelasi timp un potential semnificativ de venit“, a aratat Podimata.
Criticii spun ca impozitarea operatiunilor financiare afecteaza competitivitatea
Comisia Europeana sustine dezvoltarea impozitarii operatiunilor financiare la nivel global, insa raportul Podimata sugereaza implementarea acesteia pentru inceput in Europa.
„Introducerea unui impozit pe operatiunile financiare ar trebui sa se faca la cel mai larg nivel, insa, daca acest lucru nu este posibil, impozitul ar trebui introdus ca prim pas la nivel european“, a a declarat raportoarea parlamentara.
Criticii spun ca impozitarea operatiunilor financiare afecteaza negativ competitivitatea.
„Cred ca o mare parte a sectorului financiar se va muta pur si simplu in alte jurisdictii, probabil in jurisdictii mai putin transparente decat cea europeana. Nu cred ca acest lucru ar servi intereselor europene“, a spus liberalul suedez
Olle Schmidt.
Impozitarea operatiunilor financiare are nevoie de aprobarea tuturor statelor membre UE.
„Va fi probabil complicat sa ajungem la un consens“, a considera Schmidt.
Raportoarea este insa optimista.
„Raspunsul la cererea Parlamentului European pentru impozitarea operatiunilor financiare tine de Consiliu si de statele membre. Cred ca summit-ul european si Consiliul Afacerilor Externe vor arata vointa adecvata si angajamentul de a merge inainte“, a mai spus eurodeputatul Podimata.
Comentarii articol (0)