Comisia Europeana investeste intr-un proiect de cercetare care vizeaza elaborarea unor noi indicatori de risc sistemic pentru "sisteme de avertizare timpurie" care ar putea avertiza guvernele si bancile in legatura cu crizele financiare iminente inca din primele stadii ale acestora, astfel incat sa se poata actiona pentru a opri raspandirea lor.
In acest sens, cercetatori de la universitati din Italia, Spania, Elvetia si Regatul Unit, experti de la Yahoo! si Banca Centrala Europeana vor analiza expunerea la riscuri sistemice a institutiilor financiare, generata de sistemele informatice si de tranzactionare digitale complexe si strans interconectate. Bazandu‑se pe o noua abordare multidisciplinara in materie de cercetare, proiectul va analiza sistemul complex al tranzactiilor financiare globale bazate pe TIC, precum si cautarile pe internet, pentru a monitoriza acumularea riscurilor din sistemul financiar si din economie in ansamblul ei.
„Scopul acestei noi cercetari este
sa monitorizeze mai bine pietele financiare, concentrandu‑se asupra riscurilor sistemice generate de sistemele informatice si de tranzactionare digitale, strans interconectate de pe pietele financiare”, a declarat Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, comisarul responsabil cu Agenda digitala.
In prezent, institutiile financiare sunt interconectate intr-o retea complexa de sisteme de tranzactionare computerizate. Intr-un sistem atat de puternic interconectat, daca o institutie financiara intra in criza, poate exista riscul ca, printr-un „efect de domino”, acest lucru sa creeze probleme altor institutii, inclusiv celor sanatoase din punct de vedere financiar. Unul dintre motivele pentru care nu a fost prevazuta in mod adecvat gravitatea crizei financiare recente a fost acela ca instrumentele si datele existente nu au permis expertilor sa analizeze masura in care sectorul financiar se bazeaza pe aceste interactiuni complexe si pe aceste vulnerabilitati reciproce.
Scopul proiectului „Prognozarea crizelor financiare” este
imbunatatirea de catre factorii de decizie a modului in care sunt interconectate sistemele bancare, pietele bursiere si fluxul de credite. Instrumentele conceptuale si de software elaborate pe parcursul cercetarii ar putea contribui la dezvoltarea unor sisteme de avertizare timpurie care ar permite luarea de masuri pentru stabilizarea pietelor financiare, atunci cand este cazul. Cercetarea se va concentra nu doar asupra datelor legate de tranzactiile financiare, ci si asupra datelor legate de cautarile pe internet, precum frecventa in motoarele de cautare a anumitor cuvinte‑cheie legate de domeniul financiar. Scopul este elaborarea unor noi indicatori de risc care ar putea fi folositi de organisme decizionale precum Banca Centrala Europeana, Comitetul european pentru riscuri sistemice sau Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancara in vederea prevenirii unor crize financiare viitoare.
Aceasta abordare se bazeaza pe o cercetare noua, multidisciplinara, care stabileste o legatura intre rezultatele obtinute cu ajutorul stiintei sistemelor complexe si al fizicii stabilitatii si rezistentei pe de o parte si abordarile moderne din domeniul economic pe de alta parte. Instrumentele bazate pe TIC astfel obtinute ar completa masurile ample luate in Europa in urma recentei crize financiare in vederea unei reglementari mai stricte a institutiilor financiare si in vederea unei monitorizari si supravegheri mai atente a pietelor.
Activitatea de cercetare a inceput in septembrie 2010 si se va termina in 2013, costul total fiind de 2,48 milioane de euro. Comisia contribuie cu 1,8 milioane de euro, in cadrul bugetului pentru cercetare in domeniul TIC al celui de-al saptelea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare 2007-2013. Proiectul face parte din initiativa Comisiei de a impulsiona cercetarea in domeniul tehnologiilor viitoare si emergente ale informatiei (FET Open) in cadrul cercetarilor din domeniul TIC cu grad ridicat de risc, un obiectiv al Agendei digitale pentru Europa adoptata de Comisie in mai 2010 in continuarea strategiei Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii.
FET-Open este mereu deschisa la propuneri noi din punct de vedere conceptual, cu potential ridicat si viziune pe termen lung in domeniul cercetarii si finanteaza cercetarea pentru a reactiona rapid la provocarile nou aparute in domeniul cercetarii TIC care nu s-ar incadra in prioritatile altor programe de finantare.
La proiectul „Prognozarea crizelor financiare” participa sase institutii academice europene: Institute of Complex Systems of the Italian National Research Council, University of Oxford (Regatul Unit), Swiss Federal Institute of Technology Zurich, Fundació Barcelona Media of University Pompeu-Fabra (Spania), City University London (Regatul Unit) si Polytechnic University of the Marches (Italia). Yahoo! Research va pune la dispozitie date si expertiza privind datele referitoare la cautarea pe internet. Banca Centrala Europeana participa la proiect in calitate de consilier.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)