În contextul mãsurilor de reformã în domeniul educaþiei ºi cercetãrii, Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii (MEdC) ºi Consiliul Naþional al Cercetãrii ªtiinþifice din Învãþãmântul Superior (CNCSIS) vor pune în practicã urmãtoarele mãsuri:
1. Introducerea ºi dezvoltarea programelor postdoctorale. În þãrile occidentale postdoctoratul este locul cercetãrii de excelenþã ºi platforma de formare a cercetãtorilor de marcã. În România nu existã pe scarã largã programe postdoctorale instituþionale, acest lucru având impact negativ direct asupra calitãþii cercetãrilor de vârf în România. Prin urmare MEdC doreºte lansarea unor programe postdoctorale pornind de la câteva principii ºi metodologii internaþionale.
2. Reorganizarea comisiilor de specialitate ale CNCSIS prin includerea în cadrul lor a unor profesioniºti aleºi prin competitþe naþionalã anunþatã public, pe baza unor criterii de performanþã profesionalã, cu accent pe vizibilitatea ºi impactul lor internaþional exprimate în primul rând prin publicaþii indexate ISI (Institute for Scientific Information) ºi în baze de date internaþionale reprezentative pentru domeniile de cercetare.
3. Prezentarea tuturor aplicaþiilor pentru grant-urile CNCSIS în limba englezã, fiecare aplicaþie având obligatoriu o componentã semnificativã de creativitate-inovare, temele finanþate înscriindu-se în direcþiile stabilite de FP7 (.....). Pe de altã parte propunem sã se respecte cât mai mult metodologiile programelor de cercetare europene (ex. FP6, FP7). În acest context se va lua în calcul, de asemenea, posibilitatea implicãrii unor echipe mixte în procesul de evaluare. Acestea vor fi formate din evaluatori români ºi strãini, selectaþi pe criterii de performanþã, cu accent pe vizibilitatea ºi impactul lor internaþional exprimate în primul rând prin publicaþii indexate ISI ºi in baze internaþionale reprezentative. Alocarea resurselor financiare se va face astfel încât sã se susþinã preferenþial proiectele care au au ºansa de a stabili poli de excelenþã ºtiinþificã ºi publicaþii vizibile internaþional.
4. În scopul constituirii unor poli de excelenþã ºtiinþificã în România, în toate activitãþile de evaluare ale CNCSIS (ex. granturi, ierarhizarea universitãþilor, centre de excelenþã, reviste etc.) se vor utiliza prioritar criteriile de performanþã internaþionale, criterii care sã nu poata fi substituite sau depãºite prin criterii de relevanþã localã ºi care sã fie reperele principale ºi diferenþiatoare în procesul de evaluare.
Comentarii articol (0)