Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, dat publicitatii lunii, trei din patru europeni (73%) doresc sa se ia masuri pentru a fi ajutati sa isi rezolve problemele juridice si sa isi exercite drepturile in alte state membre ale UE. Publicarea raportului coincide cu sarbatorirea Zilei europene a justitiei civile, care are ca obiectiv sensibilizarea cu privire la dreptul persoanelor de a avea acces la justitie in materie civila in situatiile in care acestea muncesc, se casatoresc, au copii, sau achizitioneaza bunuri si servicii intr-un alt stat al UE.
„Gratie dreptului la libera circulatie, mai mult ca oricand, tot mai multi europeni traiesc, calatoresc si muncesc in alte tari ale UE”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.
„Desi europenii beneficiaza in mare masura de dreptul la libera circulatie, acestia intampina inca dificultati, din cauza sistemelor juridice diferite din cadrul UE. Trebuie sa garantam ca aceste diferente nu impiedica cetatenii sa beneficieze, in alte state membre, de acces la justitie in materie civila in aceleasi conditii ca in propria tara.”
Sondajul publicat arata ca 56% dintre europeni considera ca accesul la justitie in materie civila, intr-o alta tara din UE, este dificil, in timp ce doar 14% considera ca au acces usor la justitie. 73% sunt in favoarea unor masuri suplimentare care sa faciliteze accesul la justitie intr-un alt stat membru si 52% considera ca astfel de masuri ar trebui luate prin norme comune la nivelul UE.
In timp ce doar 2% din persoanele intervievate au fost implicate personal in procese cu o persoana fizica sau o intreprindere dintr-un alt stat membru, 9% considera ca ar putea sa fie implicate in astfel de procese in viitor.
In ceea ce priveste dreptul familiei in cauze cu caracter transfrontalier, 68% dintre europeni considera ca UE ar trebui sa se implice in modul in care normele nationale sunt aplicate in cauzele de divorturi internationale si in aspectele de natura financiara care privesc cuplurile casatorite din tari diferite ale UE. In iulie, 14 tari din UE au primit unda verde din partea guvernelor statelor membre ale UE pentru a impulsiona adoptarea de norme care sa permita cuplurilor internationale sa isi aleaga tara a carei legislatie s-ar aplica in cazul divortului lor. Noile norme, care trebuie aprobate, vor permite cuplurilor sa evite proceduri costisitoare atat din punct de vedere emotional, cat si financiar.
In sfarsit, majoritatea (58%) persoanelor intervievate sunt in favoarea masurilor suplimentare luate de UE in vederea imbunatatirii recunoasterii de documente intre statele membre.
Comisia a lansat, in aceasta vara, portalul e-justitie, pentru a facilita accesul cetatenilor la informatii privind solutionarea problemelor de natura juridica in strainatate. Acest ghiseu electronic unic privind accesul la justitie in intreaga Uniune Europeana ofera raspunsuri rapide la intrebarile cu caracter juridic ale cetatenilor, avand un continut de peste 12 000 de pagini. Pana in prezent, a fost vizitat de 125 000 de ori.
Imbunatatirea accesului la justitie este unul din obiectivele planului de actiune al Comisiei Europene privind crearea unui spatiu de libertate, securitate si justitie in UE. Acesta a urmat adoptarii, de catre liderii UE, in decembrie 2009, a Programului de la Stockholm pentru politicile de justitie si de securitate ale UE in perioada 2010-2014.
Informatii suplimentare aici.
Comentarii articol (2)