Comisia Europeana a prezentat miercuri doua propuneri de regulamente care ar urma sa ajute cuplurile sa identifice legea aplicabila in materie de drepturi de proprietate, precum si instanta competenta, in cazul casatoriilor internationale sau a parteneriatelor inregistrate care au o dimensiune internationala, informeaza un comunicat al institutiei.
Comisia propune doua regulamente diferite: unul pentru punerea in aplicare a normelor in cazul cuplurilor casatorite („proprietate matrimoniala”) si unul in cazul parteneriatelor inregistrate („proprietate patrimoniala”).
Regulamentele prevad, de asemenea, norme in ceea ce priveste recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti avand ca obiect bunurile cuplurilor, in toate statele membre ale UE, printr-o procedura unica.
Propunerile Comisiei vizeaza sa dea cuplurilor internationale casatorite posibilitatea sa aleaga ce lege se aplica bunurilor comune in caz de deces sau divort, dar si sa consolideze securitatea juridica in cazul parteneriatelor inregistrate cu o dimensiune internationala, prin supunerea bunurilor parteneriatelor inregistrate, ca regula generala, legii tarii in care a fost inregistrat parteneriatul.
De asemenea, regulamentele urmaresc stabilirea unui set coerent de norme prin care cuplurile intrenationale sa identifice instanta competenta si legea aplicabila, pe baza unei ierarhii de factori de legatura obiectivi.
In plus, propunerile mai vizeaza sporirea previzibilitatii pentru cuplurile internationale, prin facilitarea procesului de recunoastere a hotararilor, deciziilor si actelor autentice pe tot teritoriul UE.
“Cuplurile vor economisi timp si bani – in medie intre 2 000 si 3 000 de euro pe caz. Aceste economii sunt rezultatul faptului ca cetatenii vor putea grupa mai multe actiuni judiciare la o singura instanta. De exemplu, gruparea procedurii de divort sau de separare cu procedurile legate de bunurile comune, prin sesizarea unei singure instante”, se arata in documentul CE.
Aceste propuneri sunt primele rezultate ale Raportului Comisiei privind cetatenia din octombrie 2010, in care s-au subliniat cele 25 de obstacole majore cu care europenii se confrunta inca, in practica, in viata de zi cu zi. Propunerile de astazi vin dupa dispozitiile UE adoptate anul trecut care permit cuplurilor internationale sa decida ce lege li se aplica in caz de divort.
„Decesul sotului/sotiei sau divortul sunt momente deosebit de dificile pentru oricine. Cetatenii nu ar trebui sa mai fie impovarati si de proceduri administrative sau juridice complicate, care implica timp si bani”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.
„Intrucat din ce in ce mai multi cetateni se indragostesc, apoi se casatoresc sau incheie parteneriate transfrontaliere, trebuie sa adoptam norme mai clare prin care sa se stabileasca modul in care bunurile comune vor fi impartite in caz de deces sau divort. Propunerile de astazi vor contribui la un climat de securitate juridica si vor facilita procesul complicat de impartire a bunurilor comune, indiferent de locul in care sunt situate in Europa. Acestea sunt vesti bune atat pentru cuplurile internationale, cat si pentru conturile bancare ale acestora: prin noile dispozitii se pot face economii de aproximativ 400 de milioane de euro pe an, care reprezinta costuri suplimentare”, a adaugat comisarul.
Casatoria este o institutie recunoscuta in toate cele 27 de state membre ale UE. In cinci state, casatoria este permisa atat intre persoane de sex diferit, cat si intre persoane de acelasi sex (in Tarile de Jos din 2001; in Belgia din 2003; in Spania din 2005; in Suedia din 2009 si in Portugalia din 2010). Parteneriatele inregistrate reprezinta o institutie juridica mai recenta, recunoscuta in 14 state membre ale UE (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Republica Ceha, Regatul Unit, Slovenia, Suedia, Tarile de Jos si Ungaria). Toate cele 14 state permit cuplurilor de acelasi sex sa isi inregistreze parteneriatele, iar Belgia, Franta, Luxemburg si Tarile de Jos permit si inregistrarea cuplurilor de sex diferit.
Ambele propuneri prezentate de CE sunt neutre din perspectiva genului si a orientarii sexuale. Aceasta inseamna ca, de exemplu, o casatorie intre persoane de acelasi sex permisa in temeiul legislatiei portugheze va fi tratata in acelasi fel ca o casatorie intre persoane de sex opus in conformitate cu propunerea privind regimurile matrimoniale. In acelasi timp, un parteneriat heterosexual poate fi inregistrat in Franta in aceleasi conditii ca un parteneriat intre persoane de acelasi sex, propunerea privind efectele patrimoniale ale parteneriatelor inregistrate urmand sa se aplice ambelor situatii.
Propunerile nu armonizeaza si nu modifica dispozitiile nationale de drept material privind casatoria sau parteneriatul inregistrat, ci au ca obiectiv facilitarea solutionarii aspectelor legate de dreptul de proprietate al cuplurilor, in cazurile in care acestea se muta in alt stat membru al UE sau sunt din tari diferite si detin bunuri in strainatate.
„Astazi dorim sa cream punti intre sistemele diferite ale Europei, pentru a facilita viata de zi cu zi a cuplurilor internationale, insa intentia noastra nu este sa instituim uniformitate acolo unde traditiile sociale si juridice sunt inca in mare masura diferite si vor continua sa fie in mare masura diferite in viitorul apropiat/previzibil”, a precizat comisarul UE pentru justitie.
„Din ce in ce mai multe state membre introduc in legislatiile lor institutia parteneriatului inregistrat. De aceea, Comisia Europeana a decis astazi sa abordeze aspectele de drept international privat nu numai in ceea ce priveste cuplurile casatorite, dar sa consolideze securitatea juridica si in cazul parteneriatelor inregistrate cu o dimensiune internationala, adoptand prima propunere de regulament UE privind parteneriatele inregistrate”, a mai declarat oficialul european.
Potrivit datelor CE, in prezent in UE exista aproximativ 16 milioane de cupluri internationale. Din cele 2,4 milioane de noi casatorii incheiate in 2007, 13% (310 000) au un element international. In mod similar, 41 000 din cele 211 000 de parteneriate inregistrate in UE in 2007 aveau o dimensiune internationala.
O mare parte din aceste cupluri internationale detin active – precum bunuri sau conturi bancare – in mai multe state. Aceste cupluri se confrunta cu incertitudini juridice si costuri suplimentare atunci cand isi impart bunurile, in caz de divort, separare legala sau deces. In prezent, cuplurilor internationale le este foarte greu sa stie ce instante sunt competente si ce legi se aplica in situatia lor si in cazul bunurilor pe care le detin in comun. Dispozitiile juridice variaza in mare masura de la o tara la alta si duc, cateodata, la situatii conflictuale. Proceduri juridice paralele in state diferite, cazurile complexe si cheltuielile de judecata pe care le implica acestea sunt estimate la 1,1 miliarde de euro pe an. Aproape o treime din aceste costuri ar putea fi economisite daca propunerile de astazi vor fi adoptate.
Propunerile trebuie aprobate in unanimitate de Consiliu, dupa consultarea Parlamentului European.
Comentarii articol (0)