Cuplurile internationale din UE care divorteaza vor putea alege legislatia carui stat membru sa se aplice in cazul lor conform unei noi legislatii adoptata miercuri de Parlament si sustinuta de catre ministrii de justitie din UE in data de 3 decembrie, se arata intr-un comunicat al Legislativului European, remis redactiei Avocatnet.ro.
Aceste reguli permit, de exemplu, unui cuplu germano-spaniol care traiește in Franta sa decida daca legea spaniola, germana sau franceza se aplica divortului lor. Noile reglementari vor fi
aplicabile dupa 18 luni de la intrarea in vigoare a regulamentului.
Noua legislatie a fost hotarata prin "procedura de cooperare consolidata," folosita in premiera de UE, la care au aderat momentan 14 state membre, printre care si Romania.
Procedura de „cooperare consolidata" presupune o forma mai rapida de promulgare a unui act normativ, iar tarile care au adoptat-o sunt: Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franta, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, Romania si Slovenia.
Celelalte state membre sunt invitate sa adere la acest acord, in orice moment.
Regulile europene asupra divortului și separarii legale vor permite cuplurilor "internationale" in curs de divort (cuplurile de diferite nationalitati, cuplurile care traiesc separat in diferite tari UE sau traiesc impreuna intr-o tara diferita de tara ai caror cetateni sunt)
sa aleaga statul a carui legislatie se va aplica divortului. Totusi, pentru a divorta in alta tara, persoanele trebuie sa dovedeasca o legatura stransa cu statul respectiv (rezidenta sau nationalitate). Noile reguli clarifica, de asemenea, ce lege se va aplica in cazul in care cei doi soti nu ajung la o intelegere.
„Noile reglementari au ca scop evitarea unei <<precipitari la tribunal>> și protejarea partenerului aflat intr-o pozitie juridica mai slaba, ca rezultat al acestei practici”, se mai precizeaza in comunicatul de presa.
Totuși, un stat membru nu poate fi obligat sa recunoasca o casatorie, chiar pentru simplul scop al dizolvarii acesteia, daca actul acestei casatorii nu este recunoscut de legea statului in cauza, a subliniat raportorul Tadeusz Zwiefka din Comisia pentru Afaceri juridice.
“In același mod, ar fi contrar principiului subsidiaritatii actul de a impune unui judecator dintr-un stat membru pronuntarea unui divort, atata timp cat legislatia acelui stat nu prevede acest lucru,” a adaugat Zwiefka.
Textul clarifica, totodata, ca “niciuna dintre dispozitiile prezentului regulament nu obliga instantele judecatoreºti dintr-un stat membru participant a carui legislatie nu contine dispozitii cu privire la divort sau nu recunoaºte valabilitatea casatoriei respective in scopul procedurilor de divort sa pronunte o hotarare de divort ca urmare a aplicarii prezentului regulament.”
Domeniul de aplicare al legislatiei
Reglementarea se poate aplica doar in cazul desfacerii casatoriei sau a nerespectarii legaturii matrimoniale, iar legislatia nationala stabilita de normele privind conflictul de legi din prezentul regulament ar trebui sa se aplice doar motivelor divortului ºi separarii de drept.
Regulamentul nu se va aplica capacitatii juridice a persoanelor fizice, existentei, validitatii sau recunoaºterii unei casatorii, anularii casatoriei, numelor sotilor, efectelor patrimoniale ale casatoriei, raspunderii parintilor, obligatiilor de intretinere, actelor fiduciare sau succesiunilor.
In UE au loc in jur de 122 de milioane de casatorii, din care aproximativ 16 milioane (13%) sunt considerate “internationale.” In 2007, in cele 27 de state membre au avut loc peste un milion de divorturi, din care 140.000 (13%) au avut un “element” international. Statele membre cu cea mai mare proportie de divorturi internationale in 2007 au fost Germania (34.000), Franta (20.500) și Marea Britanie (19.500).
Comentarii articol (0)