avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obtinere A1 muncitori detasati in UE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obtinere A1 muncitori detasati in UE

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati intr-o problema de obtinere a formularului A1
Suntem o SRL care are un contract cu o PJ din Germania pentru efectuarea de lucrari de reparatii la uzine de incinerare a deseurilor din tari apartinand spatiului comunitar,
Am trimis actele pentru obtinerea A1 . De la CNPAS mi s-a transmis ca :
"Problema este ca aveti contract cu o firma din Germania, dar lucratorii vor desfasura activitatea in Franta, ceea ce nu este posibil. Daca cititi cu atentie, legislatia nu permite ca angajatorul sa fie intr-un stat si activitatea in alt stat.
Asta inseamna ca ori refaceti contractul cu partenerul direct din Franta, ori va asumati riscul pe cont propriu, pentru ca formular portabil A1 nu se poate emite in acest caz."
Noi avem un contract cadru pentru un an si facem reparatii/mentenanta la uzine in baza comenzilor primite de la firma germana.Comenzile sunt pe teritoriul Frante, Germaniei, Italiei, Suediei.
In acest caz nu stiu cum sa procedez.Comenzile vor fi in toata Europa prin subcontractare prin intermediul firmei din Germania , Comenzi scurte de cate o saptamana pentru reparatii mentenanta etc
Nu mai stiu cum sa procedez.Cum sa refac actele.
Mai este un aspect: Firma din Germania urmeaza sa intre cu parti sociale in SRL-ul nostru .Va detine 70% din partile sociale. Asta schimba cu ceva datele problemei in obtinerea A1?

Desemnarea unui reprezentant fiscal de catre firma din Germanai (cea cu care am eu contractul) in Franta , Italia , Suedia ar putea fi o solutie pentru obtinerea de catre noi a formularului A1? .

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:15, 13 Aprilie 2016
Problema Dvs. cuprinde 2 aspecte diferite care nu trebuie confundate:
1. Aspectul comercial: relatia SRL romania cu PJ Germania – se analizeaza in functie de legislatia specifica din ambele tari;
2. Aspectul protectiei sociale a muncitorului (sistemul national in care se face protectia, legislatia aplicabila si cuantumul contributiilor sociale de platit).

Pt. cel de al doilea aspect:

Conform prev. Art.11, alin. (3) lit. a) din Regulamentului (CE) nr.883/2004, cu exceptiile prevazute la art. 12-16 din acelasi, persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru UE se supune legislației din statul membru respectiv.
Principiul general aplicabil este “lex locis laboris” adica salariații vor datora contribuţii sociale în statul în care prestează activitate, cu excepția situațiilor stabilite la art. 12-16 din regulament.
Excepțiile stipulate in regulament sunt:
1. Detașarea (în cazul activităților dependente);
2. Pluri-activitatea – situația în care lucrătorul desfășoară simultan, în mod obișnuit:
- activitate salariată în două sau mai multe state membre;
- activitate independentă în două sau mai multe state membre;
- activitate salariată și/sau activitate independentă în două sau mai multe state membre.
Criteriul determinant avut in vedere pentru a se face diferenta dintre cazurile de detasare si cele de pluriactivitate este durata pentru care activitatea este prestata in fiecare stat membru.
Situatiile de pluriactivitate sunt caracteristice anumitor categorii profesionale precum:
-soferi de tir;
-personalul aeronautic civil navigant;
-conducatori de tren;
- experti IT sau din alte domenii, care presteaza activitatea simultan sau alternativ pe teritoriul mai multor state membre;
-orice alte activitati care prin natura lor sunt desfasurate pe teritoriul mai multor state, concomitent sau alternativ;

Formularul A1 (atestatul privind legislatia aplicabila) este un document intra-comunitar emis de autoritatea competenta a statului de origine al unui salariat care munceste intr-un alt stat membru UE, care precizeaza imprejurarea ca pentru salariatul in cauza este aplicabila legislatia de asigurari sociale a statului de origine si, in consecinta, contributiile de asigurari sociale sunt retinute si achitate in statul de origine (exonerandu-se astfel de la aplicarea principiului general “lex locis laboris” ).

In cazul Dvs., fiind vorba de munca unor angajati ai SRL RO în mai multe țări din UE, statul de orgine este Romania iar cererea pentru obținerea Formularului A1 trebuie facuta separat pentru fiecare dintre tarile de destinatie, cu respectarea anumitor particularități (cu referire la beneficiarul real al prestatiei si nu la contractorul din Germania):
- Belgia: se indica, în cazul persoanelor angajate, numărul de înregistrare al angajatorului (numero d’entreprise/ ondememingsnummer/ Unternehmensnummer) şi, în cazul lucrătorilor independenţi, numărul TVA;
- Germania: a se indica „Betriebsnummer des Arbeitgebers”;
- Franţa: a se indica numărul SIRET;
- Italia: a se indica, unde este posibil, numărul de înregistrare al companiei;

Faptul ca PJ din Germania devine asociat in SRL RO nu schimba cu nimic forma juridica a SRL deci nu este relevant in speta.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2016
legalmgm, utilizator
Nu schimba cu nimic datele problemei , daca firma din Germania va detine parti socialela societatea dvs.

Formularul A1 se obtine pentru detasarea in Germania si nu pentru Franta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire cass pe chirii daneliuc daneliuc am rezidenta in Italia si am asigurare medicala in Italia dovedita cu un card [tessera sanitaria]. Este aceasta documentul portabil cerut de ANAF prin ord ... (vezi toată discuția)
Formular a1 iulianmoldovan77 iulianmoldovan77 Bună. Ce imi puteți spune vă rog, despre obligativitatea formularului A1, care va fi introdus legal in Franța, incepand cu 01.04.2017 și care vizează in ... (vezi toată discuția)
Agent munca temporara POINT CONSULTING HR POINT CONSULTING HR Buna ziua, Ma intereseaza daca o companie de leasing de personal deschisa in Romania, care pune la dispozitie lucratori pentru companii din strainatate, ... (vezi toată discuția)