Parlamentul European (PE) a adoptat, luni, o propunere de regulament, sustinuta de Comisia PE pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, referitoare la eliminarea dificultatilor cu privire la alegerea statului in care sa se desfasoare divortul sau separatia legala, precum si a legislatiei aplicabile, in cazul sotilor care provin din state UE diferite.
Raportul asupra regulamentului, elaborat de deputatul Evelyne Gebhardt (PSE, Germania), a fost adoptat cu 552 pentru, 89 impotriva si 35 s-au abtinut.
Anual, la nivel european, aproximativ 350.000 de cupluri se casatoresc, cupluri in care sotii detin cetatenii diferite, traiesc in diferite state membre sau intr-un alt stat membru a carui cetatenie nu o detin. In toate aceste cazuri este vorba de cupluri internationale. Avand in vedere de asemenea faptul ca 170.000 de divorturi transfrontaliere au loc in fiecare an in UE, regulamentul ofera posibilitatea de a alege tribunalul in care sa se desfasoare procesul de divort.
Legea aplicabila
Propunerea Comisiei de modificare a regulamentului in vigoare nu intentioneaza crearea unui sistem standard de divort la nivel european, ci sa armonizeze regulile cu privire la dispute, care pana in momentul de fata nu sunt prea clare deoarece majoritatea statelor membre UE nu ofera cuplurilor internationale posibilitatea de a alege legislatia care se aplica divortului. Deseori, rezultatul este fenomenul de „forum shopping” (cautarea jurisdictiei celei mai favorabile).
Obiectivul propunerii de regulament este sa permita cuplurilor sa aleaga statul membru si legislatia statului, in care doresc sa divorteze, daca exista legaturi clare definite cu acest stat, precum detinerea resedintei, domiciliul sau locul in care s-a incheiat casatoria.
Reglementarile prevad, de asemenea, posibilitatea de a alege de comun acord instanta si legea aplicabila, care nu ar trebui sa aduca atingere drepturilor si egalitatii sanselor de care beneficiaza cei doi soti. Prin urmare, judecatorii din statele membre trebuie sa realizeze cat de important este ca cei doi soti sa ajunga la o intelegere cunoscand pe deplin consecintele legale ale acesteia.
Alegere in plina cunostinta de cauza
Inainte de a indica instanta competenta si legea aplicabila, este important ca sotii sa aiba acces la informatii actualizate privind principalele aspecte ale legislatiei nationale si comunitare in materie de divort si separatie legala. Cu alte cuvinte, cei doi soti trebuie sa fie informati in mod corespunzator in legatura cu repercusiunile juridice si sociale ale alegerii lor in ceea ce priveste statul si legislatia aplicabila pentru divort. Deoarece un tribunal va fi probabil nevoit sa aplice o legislatie straina, ceea ce poate deveni destul de problematic, este important ca instanta sa dispuna de un serviciu de consultare adecvat.
In plus, Parlamentul European subliniaza ca este absolut necesar sa fie avute in vedere interesele copiilor in cazul unui divort.
Spre o cooperare consolidata
Pentru ca acest regulament sa intre in vigoare,
este nevoie de unanimitate in cadrul Consiliului UE. Suedia s-a opus insa acestei propuneri. Alte noua state membre (Franta, Italia, Spania, Austria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Luxemburg si Romania) au convenit asupra initierii unei cooperari consolidate, metoda care permite ca aceste state membre sa avanseze mai rapid in domeniul legislatiei aplicabile in materie matrimoniala.
Comentarii articol (1)