Statele europene solicita adoptarea unei legislatii care sa ofere securitate juridica pentru cuplurile internationale care doresc sa divorteze, informeaza CE. Astfel, potrivit CE cuplurile vor putea conveni asupra legislatiei care li s-ar aplica in caz de divort, chiar daca nu intentioneaza sa se separe. Planul raspunde unei solicitari formulate de noua state membre ale UE, care doreau sa avanseze in materie, dupa blocarea in Consiliu a unei propuneri prezentate de Comisie in 2006.
Planul raspunde unei solicitari formulate de noua state membre ale UE, care doreau sa avanseze in materie, dupa blocarea in Consiliu a unei propuneri prezentate de Comisie in 2006. Noua solutie va ajuta cuplurile de nationalitati diferite, cuplurile care locuiesc separat in tari diferite sau cele care locuiesc impreuna intr-o alta tara decat tara lor de origine. Obiectivul este de a reduce impactul negativ asupra copiilor si de a proteja parintii mai vulnerabili in cursul procedurilor de divort. Ar fi pentru prima data in istoria UE cand tarile membre ale acesteia ar utiliza asa-numitul mecanism de „cooperare consolidata”. In temeiul tratatelor UE, noua sau mai multe tari pot recurge la cooperarea consolidata pentru a avansa in sensul unei masuri care, in ciuda importantei sale, este blocata de o minoritate restransa de state membre. Celelalte tari membre ale UE isi pastreaza dreptul de a se alatura oricand doresc.
„Germania, Belgia si Letonia au aratat ca usa cooperarii consolidate este intotdeauna deschisa. Faptul ca si aceste tari solicita actiuni din parte UE impulsioneaza o masura care se blocase. Ceea ce vedem este un foarte bun exemplu al modului in care UE poate avansa si ii poate ajuta pe cetateni intr-o chestiune familiala foarte importanta”, a declarat d-na vicepresedinte Viviane Reading, comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie.
„Toti responsabilii politici nu trebuie sa piarda din vedere adevarata problema: complicatiile juridice pot ingreuna foarte mult vietile familiilor. Principala preocupare a politicienilor ar trebui sa fie aceea de a face tot ce le sta in putinta pentru a le ajuta. Cetatenii UE ar trebui sa aiba siguranta cu privire la legislatia care se va aplica in cazul evenimentelor importante din viata lor si ar trebui sa poata face o alegere in aceasta privinta.”
Cei trei noi participanti (Germania, Belgia si Letonia) se vor alatura altor noua state membre (Austria, Bulgaria, Franta, Ungaria, Italia, Luxemburg, Romania, Slovenia si Spania). In orice moment, alte tari interesate se pot alatura cooperarii consolidate, dupa adoptarea de catre Consiliu a deciziei solicitate de autorizare a acesteia. In temeiul Tratatului de la Lisabona, tarile care doresc sa participe la o forma de cooperare consolidata trebuie sa notifice intentia lor Consiliului si Comisiei.
Germania, Belgia si Letonia si-au depus cererile in ultima luna (Germania la 15 aprilie 2010, Belgia la 22 aprilie 2010 si Letonia la 17 mai 2010). Initial, Grecia facea parte din procedura de cooperare consolidata, dar, ulterior, s-a retras.
La urmatorul Consiliu Justitie, care va avea loc la data de 4 iunie, la Luxemburg, ministrii de Justitie ai UE vor incerca sa ajunga la un acord politic cu privire la propunerea Comisiei referitoare la o decizie a Consiliului care sa autorizeze cele 12 tari sa avanseze in cadrul unei forme de cooperare consolidata. Parlamentul European trebuie, de asemenea, sa isi dea acordul. Decizia va intra in vigoare imediat dupa adoptare.
Conform propunerilor Comisiei, cuplurile vor putea conveni asupra legislatiei care li s-ar aplica in caz de divort, chiar daca nu intentioneaza sa se separe. Acest lucru va conferi acestor cupluri mai multa securitate juridica, previzibilitate si flexibilitate si va contribui la protejarea sotilor si a copiilor lor de proceduri complicate, lungi si dureroase.
De asemenea, propunerile vizeaza sa asigure cuplurilor internationale un control mai mare asupra separarii lor si sa protejeze sotii mai vulnerabili, evitand ca acestia sa fie dezavantajati pe nedrept in cursul procedurilor de divort. Instantele vor dispune de o metoda comuna pentru a decide cu privire la legislatia nationala aplicabila in cazul in care sotii nu ajung la un acord.
Conform normelor UE care reglementeaza cooperarea consolidata, tarile care nu depun o cerere in acest sens, se pot alatura oricand unei forme de cooperare consolidata, dupa ce aceasta devine lege, sub rezerva avizului favorabil al Comisiei (articolul 331, Tratatul privind functionarea UE).
In 2006, Comisia a propus pentru prima data sa ajute cuplurile internationale, insa planul (asa-numitul „Regulament Roma III”) nu a beneficiat de sprijinul unanim necesar din partea guvernelor din UE.
Comentarii articol (0)