Romania are in prezent cel mai neperformat si nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente ale Uniunii Europene, potrivit unui raport elaborat de agentia de rating Standard&Poor's (S&P), anunta un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Conform studiului „Global Aging 2010: An Irreversible Truth”, publicat recent de agentia internationala de rating S&P, sistemul public de pensii din Romania va suferi o crestere a cheltuielilor cu pensiile de 6,4% din PIB in urmatoarele decenii, de la 8,4% din PIB in 2010 la 14,8% din PIB in anul 2050. Estimarea ia in calcul doar sistemul public contributiv (pay-as-you-go), nu si sistemele paralele, necontributive (pensiile pentru agricultori, pensiile speciale, indemnizatia minima pentru pensionari).
Analiza S&P cuprinde 49 de state, reprezentand mai bine de doua treimi din populatia globala, iar Romania se situeaza in toate clasamentele de sustenabilitate pe unele dintre cele mai slabe pozitii.
In aria economiilor emergente membre ale Uniunii Europene, Romania ocupa ultimul loc la capitolul sustenabilitatii financiare a sistemului de pensii de stat, ceea ce ameninta stabilitatea economica si financiara a tarii pe termen lung, informeaza comunicatul.
„Inainte de criza globala, deficitele bugetare ale multor state erau intr-un proces de imbunatatire, chiar daca nu in ritmul in care estimarile noastre aratau ca ar fi necesar. Cu toate acestea, ritmul rapid de crestere a datoriilor guvernamentale din ultimii 3 ani a acutizat, in opinia noastra, nevoia de reforme solide pentru a reduce riscurile bugetare, mai ales in acele tari in care proiectiile arata cresteri uriase ale cheltuielilor legate de imbatranirea populatiei. (...) Astazi, pe fundalul deficitelor bugetare ridicat, ne asteptam ca procesul de consolidare bugetara si implementarea reformelor in sistemele de pensii si sanatate sa fie dificil de adoptat din punct de vedere politic. In opinia noastra insa, spatiul de manevra al statelor in acest domeniu s-a micsorat considerabil, iar intarzierea implementarii acestor reforme necesare va genera costuri politice, economice si bugetare suplimentare”, arata analiza specialistilor de la agentia Standard&Poor’s.
Imbatranirea populatiei este o realitate la nivel global, care se desfasoara mai rapid decat era prevazut anterior, ceea ce provoaca o deteriorare rapida a sustenabilitatii financiare a statelor nationale, din cauza cresterii cheltuielilor sistemelor publice de pensii, mai concluzioneaza analiza agentiei Standard&Poor’s.
De asemenea, expertii de la S&P sustin ca reformarea sistemelor de pensii de stat este o necesitate, iar in Europa tot mai multe state au luat deja masuri pentru a adresa, fie si partial, provocarea imbatranirii demografice. Daca statele nu vor aplica reforme si mai rapide in domeniul pensiilor, situatia lor financiara va deveni tot mai nesustenabila, iar rezistenta la schimbare va creste in timp, din cauza imbatranirii electoratului.
Chiar si in ipoteza reluarii rapide a cresterii economice cu ritmuri inalte la nivel global, aceasta nu va fi capabila de una singura, fara reforme in domeniul pensiilor, sa atenueze viitoarele presiuni fiscal – bugetare, mai avertizeaza reprezentantii agentiei de rating.
„Analiza Standard&Poor’s trage un nou semnal de alarma privind nevoia accelerarii reformelor in sistemul de pensii de stat, mai ales in tari ca Romania. Excesele si greselile trecutului au dus sistemul public de pensii intr-un punct mort, practic in faliment tehnic, iar vestea cea mai proasta este ca perspectivele demografice sunt si mai ingrijoratoare. Toate estimarile institutiilor internationale arata ca Romania este in cea mai defavorabila pozitie demografica dintre toate statele Uniunii Europene, ceea ce va majora puternic presiunile asupra sistemului de pensii de stat. Practic, pentru tinerii de astazi, singura speranta pentru un venit decent este economisirea in sistemul de pensii private, intrucat pensia de la stat va fi cel mult simbolica”, a comentat Crinu Andanut, Presedintele APAPR, rezultatele studiului S&P.
„La polul opus intre statele Europei emergente se situeaza Polonia, care si-a reformat curajos sistemul de pensii in urma cu 12 ani, prin introducerea unui sistem puternic de pensii private obligatorii, cu contributii de 7,3%, si care a fost lasat sa functioneze. Astazi, fondurile poloneze de pensii administreaza 50 de miliarde de euro, adica 15% din PIB-ul tarii, au inregistrat rezultate investitionale mai mult decat corecte, au ajutat la dezvoltarea pietei financiare si au preluat o buna parte din presiunea platii viitoare a pensiilor de stat. Romania are in acest moment de invatat din aceasta experienta de 12 ani a Poloniei”, a mai afirmat presedintele APAPR.
Comentarii articol (1)