Conducerea autovehiculelor pe drumurile publice, in perioada 1 noiembrie-31 martie, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna ar putea fi sanctionata cu pana la 20 de puncte amenda pentru persoane fizice si cu amenzi de pana la 4000 de lei pentru transportatori.
Prin proiectul de OUG privind stabilirea destinatiei sumelor incasate de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectie si control in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale specifice activitatii de transport rutier precum si pentru adoptarea unor masuri menite a asigura cresterea sigurantei rutiere se modifica OUG nr. 195/2002, OUG nr. 109/2005 si OG nr. 43/1997.
Astfel,
in perioada 1 noiembrie – 31 martie, autovehiculele care circula pe drumurile publice trebuie sa fie dotate cu anvelope de iarna, iar autovehiculele cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone trebuie sa fie dotate cu anvelope de iarna pe axa/axele de tractiune. In caz contrar, se va aplica amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni savarsite de persoane fizice, si anume, de la 9 la 20 de puncte, unde, potrivit Codului rutier, un punct reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie( 60 lei )
Inspectorii de trafic vor verifica respectarea acestor obligatii, inclusiv la sediul intreprinderilor sau operatorilor de transport rutier.
De asemenea, conform noului act normativ, operatorii de transport risca o
amenda cuprinsa intre 2.500 de lei si 4.000 de lei,
in cazul in care efectueaza transport de marfuri sau persoane fara ca autovehiculele sa fie dotate corespunzator cu anvelope de iarna, lanturi si alte echipamente antiderapante omologate.
In acelasi timp, daca aceste autovehicule pentru transport prezinta defectiuni tehnice majore, se poate dispune, pe langa amenda, de suspendarea dreptului de utilizare al vehiculului prin retinerea placutelor cu numarul de inmatriculare, a certificatului de inmatriculare si anularea inspectiei tehnice periodice.
Totodata, proiectul modifica si
OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, urmand ca in cazul accidentelor rutiere care au avut drept consecinte si degradarea si/sau distrugerea elementelor care fac parte integranta din drum, administratorul drumului sa intocmeasca un deviz cu contravaloarea daunelor si sa depuna, in termen de 5 zile de la data producerii accidentului, o
cerere de despagubire la asiguratorul cu care proprietarul/utilizatorul vehculului raspunzator de accident a incheiat contractul de asigurare obligatorie de raspundere civila produse prin accidente de vehicule.
In situatia in care limitele de despagubire stabilite prin contract nu acopera in totalitate prejudiciul, administratorul drumului va notifica conducatorului intreprinderii obligatia de a achita,
in termen de 15 zile de la data primirii notificarii, partea de prejudiciu pentru care asiguratorul nu a acordat despagubiri.
Daca nu exista un contract de RCA valabil in momentul producerii accidentului sau daca autovehiculul nu este dotat corespunzator, atunci operatorul de transport va achita, tot in termen de 15 zile de la notificare,
costurile reparatiilor aferente.
Totodata, proiectul prevede ca administratorul drumului sa recupereze costurile interventiei de degajare a sectorului de drum afectat de operatorul/intreprinderea din vina careia s-a blocat drumul.
Va prezentam in fisier atasat proiectul de OUG.
Comentarii articol (106)