Astfel, in trimestrele I - III 2010, unitatile de parchet din cadrul Ministerului Public au avut spre solutionare peste 1,33 milioane cauze, cu 13,6% mai multe dosare, comparativ cu perioada similara a anului 2009.
Din numarul total al acestor cauze, in aceeasi perioada de referinta au fost solutionate 365.841 dosare, reprezentand 27,3% din totalul cauzelor de solutionat.
Astfel, au fost finalizate cu rechizitoriu 30.380 cauze, inregistrandu-se o crestere cu 8%.
Totodata, in trimestrele I - III 2010, s-a dispus trimiterea in judecata a 41.063 inculpati (din care 6443 arestati preventiv), procent in crestere cu 12,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Toate aceste cifre reflecta practic si rezultatele obtinute prin implementarea unui set complex de masuri adoptat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea realizarii masurilor cuprinse in Planul de actiune pentru indeplinirea conditionalitatilor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare stabilit prin decizia Comisiei 2006/928/CE cu privire la conditionalitatea 4.
Activitatea desfasurata de procurori pe aceste doua tipuri de fenomene infractionale s-a concretizat in sesizari ale instantelor de judecata competente, din care exemplificam patru astfel de cauze:
„Consolidarea capacitatii institutionale a Ministerului Public de combatere a infractiunilor de coruptie reprezinta o prioritate asumata in mod explicit de Procurorul General al Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. O alta prioritate de activitate pentru anul in curs, circumscrisa preocuparilor Ministerului Public o reprezinta si identificarea unor metodologii riguroase de riposta in combaterea fenomenului criminalitatii economico-financiare, ce a cunoscut un dinamism fara precedent si care cauzeaza mari prejudicii bugetului de stat”, se mai arata in comunicatul ministerului.
Comentarii articol (0)