Anul trecut, peste 497.000 de cauze au fost solutionate de procurori, iar numarul inculpatilor pentru coruptie a fost de doua ori mai mare, potrivit raportului de activitate pe anul 2009, prezentat de Ministerul Public, luni. Insa, in acelasi timp, volumul de activitate al procurorilor este din ce in ce mai mare, fiind inregistrate 1,4 milioane de dosare.
“Anul 2009 a reprezentat un an al premierelor, atat din punct de vedere al datelor statistice, cat si al domeniilor in care procurorii au actionat. Astfel, a fost solutionat cel mai mare numar de dosare din istoria Ministerului Public (497.119 cauze, dintre care 38.109 au reprezentat trimiteri in judecata). A crescut, pentru prima data in ultimii 8 ani, numarul de rechizitorii, s-a dublat numarul de inculpati trimisi in judecata pentru coruptie de catre parchetele de pe langa tribunale; a crescut cu 40% numarul de inculpati trimisi in judecata pentru evaziune fiscala. A crescut cu 30% numarul de inculpati arestati preventiv si s-a ajuns la cel mai mic numar de achitari din ultimii 13 ani (au scazut cu 30%)”, informeaza Ministerul Public.
De asemenea, procurorii au investigat si solutionat cauze complexe de spionaj militar, coruptie in competitiile sportive, sustragere de armament militar sau coruptie in domeniul eliberarii permiselor auto.
Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie,Laura Codruta Kovesi, a prezentat vulnerabilitatile sistemului judiciar:
• cresterea permanenta a volumului de activitate, existand un numar 1,4 milioane dosare, de 8 ori mai mult decat in anul 1989 si de 3 ori mai mare ca in anul 2000’
• deficitul de resursa umana, 20% din posturile de procurori fiind vcante.
Totodata, procurorul general a precizat ca una din masurile de reglare a volumului de activitate din interiorul sistemului o constituie preluarea cauzelor de catre parchetele superioare, ajungandu-se, astfel, ca procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica sa preia 26.000 de cauze de la parchetele locale, in care s-au emis 1800 de rechizitorii.
In acelasi timp, la nivelul sistemului judiciar a fost identificata ca solutie viabila modificarea normelor de procedura care sa reglementeze principiul oportunitatii actiunii penale, astfel ca procurorii vor avea posibilitatea sa stabileasca, pe baza unor criterii obiective si sub controlul instantei, in ce cauze interesul public justifica investitia resurselor in raport cu finalitatea pe care ar obtine-o societatea.
Printre prioritatile Ministerului Public pe anul 2010, acestea vizeaza:
- indeplinirea conditionalitatilor din mecanismul de cooperare si verificare a Comisiei Europene;
- mentinerea fermitatii, evaluata prin numarul de rechizitorii si de inculpati arestati;
- cresterea eficientei in combaterea infractiunilor de coruptie, evaziune fiscala, spalare de bani si infractiuni savarsite cu violenta;
- recuperarea prejudiciilor produse prin infractiuni;
- modificarea sistemului de evaluare a magistratilor, printr-o stransa colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii.
Conform declaratiilor procurorului general, pentru realizarea acestor obiective s-au stabilit urmatoarele masuri concrete, precum:
- initierea unui proiect care vizeaza angajarea de specialisti financiari in cadrul parchetelor pentru a asista investigatiile;
- punerea la dispozitia procurorilor fonduri pentru organizarea flagrantelor;
- realizarea accesului direct al procurorilor la diferite baze de date;
- continuarea procesul de specializare si pregatire a procurorilor prin folosirea sistemului de videoconferinta,
- initierea unui proiect pilot in cadrul caruia procurori de sedinta de la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj si parchetele de pe langa judecatorile Hunedoara si Fagaras isi vor sustine cauzele in instanta, avand la dispozitie dosarul in format electronic.
__
Nota Avocatnet.ro:
-Va prezentam ca fisier atasat bilantul pe 2009 al Ministerului Public.
Comentarii articol (1)