ACCES GRATUIT
Proiect de lege adoptat de Senat
Legea deblocarii posturilor din sistemul sanitar a trecut de Senat
Posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate, iar ocuparea lor se va face, prin concurs, in functie de normativele de personal aflate in vigoare, dupa ce Senatul a adopat, in sedinta de marti, un proiect legislativ pentru modificarea Legii Sanatatii.
Articolul continuă mai jos
Senatorii au adoptat cu 58 de voturi “pentru”, 41 “impotriva” si 4 abtineri proiectul legislativ pentru modificarea Legii Sanatatii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii care prevede: “
Ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din sistemul sanitar se va stabili in functie de normativele de personal aflate in vigoare, pe categorii si locuri de munca si nu face obiectul unor suspendari”.
Modificarea actului normativ vizeaza reducerea deficitului de personal din sistemul sanitar si a migratiei cadrelor medicale prin deblocarea posturilor vacante, "sistemul neputand functiona fara asigurarea personalului calificat", dupa cum se arata in raportul Comisiei pentru sanatate publica din Senat.
Mai mult, prin noua reglementare, posturile din sanatate nu vor mai putea fi blocate prin alte acte normative, ci ele vor trebui sa respecte doar schemele de personal prevazute in normativele aflate in vigoare.
“Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare completarea articolului 182 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul ca ocuparea posturilor vacante din sistemul sanitar (…) sa nu faca obiectul unor suspendari, cu scopul de a viza imposibilitatea blocarii, prin alte acte normative a locurilor vacante din sistemul sanitar”, se mai precizeaza in raportul Comisiei de sanatate a Senatului.
Romania este pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste numarul de medici raportat la 1000 de locuitori (1,9 medici/1000 de locuitori), tara noastra fiind depasita si de tari ca Bulgaria sau Republica Moldova. Exista judete lipsite de anumite specialitati medicale, iar aproape 100 de localitati nu au nici macar un medic, potrivit datelor prezentate in nota de fundamentare a proiectului.
"Deficitul de personal medico-sanitar ingreuneaza desfasurarea activitatii medicale si pericliteaza efectuarea actului medical. S-a ajuns chiar ca in unele situatii un angajat din sistem sa supleeze activitatea altor cinci angajati, cu consecinte nefaste asupra calitatii actului medical. Este anormal sa se incerce realizarea de economii prin blocarea angajarilor intr-un sistem de importanta nationala, care se confrunta oricum cu un deficit major de personal, dar si cu o subfinantare cronica", mai argumenteaza initiatorul in expunerea de motive.
Proiectul de lege, initiat de senatorul Tudor Ciuhodaru, face parte din categoria legilor ordinare, iar Senatul este prima Camera sesizata.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)