Angajatorii sunt obligati sa achite concediile medicale, dar nu au nici un fel de control asupra felului in care acestea sunt acordate, potrivit specialistilor societatii de avocatura Sulica Protopopescu Vonica (SPV Legal). Din aceste motive, se intampla frecvent ca totalul costurilor companiilor cu indemnizatiile de concedii medicale sa fie insemnat, fie pentru ca nu se recupereaza banii de la Casele de Asigurari, dar cu intarzieri foarte mari(de pana la doi-trei ani), fie pentru ca angajatii aduc cu intarziere si greutate certificatele de CM ori acestea sunt gresit completate sau acordate de catre medici.
Care sunt solutiile legale pe care o companie le are le dispozitie pentru a preintampina acest gen de probleme?
„Una dintre variantele ce ar putea duce la evitarea problemelor din acest punct de vedere ar fi de a obliga angajatul sa prezinte o copie dupa certificatul de concediu medical in termen cat mai scurt de la acordarea acestuia, obligatie care sa fie inclusa si sanctionata prin regulamentele interne. In acest fel, companiile ar putea avea un control atat asupra starii de incapacitate temporara de munca a unui angajat, cat si in ceea ce priveste deficientele formale ale certificatului de concediu medical care, astfel, ar putea fi remediate in timp util, pana la momentul la care trebuie platita indemnizatia”, explica Adriana Puscas, avocat asociat, SPV Legal.
Pe de alta parte mai exista si problema concediilor medicale pentru afectiuni ce ar putea fi simulate cu usurinta in vedere obtinerii a unor zile libere platite. Aceasta practica este mai des intalnita in preajma diverselor sarbatori legale.
„In aceasta situatie, singura solutie a angajatorilor este realizarea unor statistici interne, pentru a depista „abuzurile” de concediu medical si, pentru cazurile care ridica suspiciuni, solicitarea, catre Casa de asigurari, a unui control cu privire la acordarea respectivelor concedii medicale”, adauga Ana-Maria Hrituc, avocat asociat SPV Legal.
Mihaela Stoienescu, Sef Serviciu Casa OPSNAJ a confirmat aceasta solutie ca fiind, practic, singura ce poate preveni si descuraja abuzurile unor angajati in ceea ce priveste obtinerea de zile libere prin intermediul concediilor medicale.
Eficienta masurii verificarii la domiciliu a angajatilor aflati in concediu medical - o alta norma propusa spre eliminare la doar cateva luni dupa adoptare - a fost, de asemenea, adusa in discutie.
”Practic, angajatorul nu poate implementa intern aceasta masura, mai ales atunci cand concediile medicale sunt de scurta durata si, statistica o arata, cele mai multe chiar asa sunt, de maxim cinci zile. Singurul lucru pe care il pot face companiile este, din nou, sa se adreseze Caselor de asigurari pentru a cere o astfel de verificare”, au spus avocatii SPV Legal.
Totusi, „casele de asigurari nu pot asigura, cu resursele umane de care dispun, verificarea in toate cazurile semnalate de catre companii. Facem genul acesta de controale cat de frecvent putem si au fost aplicate amenzi destul de insemnate medicilor care au acordat concedii medicale cu incalcarea prevederilor legale”, a completat Mihaela Stoienescu.
„Speram ca aceste controale nu numai ca pedepsesc astfel de practici, dar le si descurajeaza. Nimanui – nici Casei de asigurari si nici angajatorului – nu-i convine sa plateasca lenea unor angajati care n-au chef de munca dar au o pila pe la vreun medic. In orice caz, ar trebui avut in vedere asigurarea unui echilibru, in asa fel incat dreptul bolnavilor reali la concediu medical si la indemnizatia aferenta acestuia sa nu fie ignorat dintr-un exces de zel”, incheie Mihaela Stoienescu.
Comentarii articol (21)