Institutul National al Magistraturii va elabora un program de formare profesionala pentru aproximativ 2400 de judecatori si procurori, in vederea cunoasterii si a aplicarii corespunzatoare de catre magistrati a dispozitiilor legii nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor prin care s-au adus o serie modificari importante Codului de procedura civila si Codului de procedura penala.
Programul va avea o componenta care va demara in cursul anului 2010, urmand ca cea mai importanta parte a masurilor de formare sa fie cuprinsa in Programul de formare continua centralizata pentru anul 2011, respectiv in Programul de formare continua descentralizata pentru anul 2011.
Potrivit INM, componenta de formare din cursul anului 2010 este supusa unor limite de timp si de natura bugetara, astfel ca programul conceput pentru finalul anului 2010 va avea unele particularitati.
Astfel, programul pentru anul 2010 INM va fi realizat in doua etape:
- realizarea unui numar de 16 seminarii de formare continua, 8 seminarii in privinta modificarilor aduse Codului de procedura civila si alte 8 seminarii in privinta modificarilor aduse Codului de procedura penala, la fiecare seminar urmand sa participe judecatori si procurori din cate doua curti de apel; curtilor de apel si parchetelor de curte li se va solicita sa desemneze intre participantii la aceste seminarii in principal formatorii INM din domeniul de interes (drept procesual civil/drept procesual penal) care isi desfasoara activitatea in raza teritoriala a curtii de apel respective sau alti judecatori si procurori care au capacitatea si experienta necesara pentru a disemina in continuare cunostintele dobandite, pe baza unor instrumente didactice puse la dispozitie de INM (prezentari, sinteze, cazuri si exercitii practice);
- realizarea, in cadrul programului de formare continua descentralizata, a 64 de seminarii de formare; astfel, fiecare din cele 16 curti de apel va realiza, pana la sfarsitul anului 2010, cate un seminar de drept procesual civil si cate un seminar de drept procesual penal (in total, 32 de seminarii), iar cele 16 parchete de curte de apel, vor realiza cate doua seminarii de drept procesual penal, in principal si, in subsidiar, de drept procesual civil (in total, 32 de seminarii).
Numarul total de magistrati formati in cadrul celor doua etape (formare centralizata si descentralizata) va fi de aproximativ 2.400 de magistrati, reprezentand asadar 40% din numarul judecatorilor si procurorilor din sistem.
In vederea realizarii formarii unitare in privinta modificarilor procedurale aduse prin Legea nr. 202/2010, la nivelul tuturor instantelor si parchetelor, precum si pentru asigurarea unor standarde calitative egale, INM a decis utilizarea unei echipe compacte de formatori in cadrul primei etape, printre ei aflandu-se si magistrati care au fost implicati in procesul de elaborare al acestei legi.
In acelasi scop al realizarii unei formari unitare, de calitate, formatorilor care vor sustine seminariile desfasurate la nivel descentralizat, in cadrul celei de-a doua etape, li se vor pune la dispozitie de catre INM o serie de instrumente didactice (prezentari, sinteze, cazuri si exercitii practice) utilizate in cadrul seminariilor realizate la nivel centralizat.
Totodata, INM a facut demersuri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca la aceste seminarii sa participe si judecatori si procurori din cadrul celor doua institutii.
Comentarii articol (2)