“Aceasta pozitionare este puternic influentata de numarul mare de plati de taxe si de impozite existente in Romania: nu mai putin de 113 plati pe parcursul unui an, din care 84 se refera la platile aferente contributiilor sociale. Nu exista un sistem electronic de plati functional. Pozitia tarii din a doua jumatate a clasamentului tarii nu se datoreaza numai sistemului fiscal din Romania, ci si reformelor fiscale implementate de alte tari”, a declarat Peter de Ruiter, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PwC Romania.
Numarul de ore necesare pentru conformarea cu legislatia fiscala a crescut in ultimul an, de la 202 ore anul trecut la 222 de ore in raportul de anul acesta. Acest lucru se datoreaza in principal introducerii unor reglementari mai anevoioase in ceea ce priveste contractele de munca, precum si noilor reglementari privind plata impozitului pe profit. S-au facut insa si progrese in acest timp. Procesul de emitere a facturilor in format electronic, introdus in octombrie 2009, a fost simplificat pentru a imbunatati procesul de conformare.
“In cursul anului 2010, Guvernul a introdus alte cateva masuri fiscale menite sa ajute la atingerea tintelor de deficit bugetar. Se asteapta ca aceste masuri sa afecteze pe viitor indicatorul referitor la plata taxelor. Este vorba despre majorarea TVA de la 19% la 24%, impreuna cu introducerea unor noi reglementari privind plata TVA; o majorare a taxelor locale (de exemplu taxa pe autovehicule, taxa pe emiterea de certificate, notificari si autorizatii pentru publicitate), precum si introducerea unui sistem nou de penalizare pentru intarzieri in plata taxelor”, a adaugat Peter de Ruiter.
Comentarii articol (0)