Tratatul de la Lisabona confera cetatenilor un loc central in cadrul politicilor UE. UE adopta masuri concrete pentru a face viata mai usoara celor 12 milioane de cetateni ai Uniunii care traiesc in afara tarilor lor de origine. Comisia, care a adoptat Raportul privind cetatenia la 27 octombrie, a propus masuri pentru a simplifica viata cetatenilor atunci cand acestia isi exercita drepturile conferite de statutul de cetatean european de a se casatori, de a-si cumpara o casa sau de a inmatricula un autovehicul in alta tara a UE.
Astfel cum a declarat presedintele Baroso in orientarile sale politice din septembrie 2009, UE doreste „o Europa in care oamenii sa se afle in centrul actiunilor sale”.
Statele membre sunt invitate sa acorde cetatenilor un loc central in cadrul politicilor in materie de justitie si afaceri sociale, se arata intr-un document de presa al CE. Astfel cum a declarat presedintele Baroso in orientarile sale politice din septembrie 2009, UE doreste „o Europa in care oamenii sa se afle in centrul actiunilor sale”.
Vicepresedintele Reding va prezenta, pentru prima data, Raportul privind cetatenia Uniunii ministrilor justitiei in cadrul unei reuniuni ce va avea loc pe 3 decembrie si ministrilor afacerilor sociale pe 6 decembrie.
„Primul Raport privind cetatenia Uniunii prezentat vreodata acorda cetatenilor un rol central in cadrul politicilor UE”, a declarat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie.
„Am examinat obstacolele intampinate de europeni in viata lor de zi cu zi, atunci cand traiesc, muncesc si calatoresc in alte tari UE si am prezentat solutii practice pentru inlaturarea acestora. Astept acum cu nerabdare o colaborare stransa cu guvernele nationale pentru punerea in practica a acestor solutii”, adauga aceasta.
In primul Raport privind cetatenia Uniunii prezentat vreodata sunt analizate problemele curente intalnite de cetateni atunci cand acestia isi exercita drepturile conferite de UE si cand aspecte ale vietii lor depasesc granitele nationale: de exemplu atunci cand calatoresc, studiaza, muncesc, se casatoresc, isi cumpara o casa sau un autovehicul in alta tara a UE. Raportul cuprinde 25 de masuri pe care Comisia preconizeaza sa le adopte in urmatorii trei ani pentru a simplifica viata cetatenilor europeni:
• turisti/expatriati: Comisia va actualiza normele de protejare a turistilor, de exemplu impotriva falimentului agentului de turism in timpul vacantei (IP/09/1824). Comisia va propune, de asemenea, modalitati suplimentare de consolidare a drepturilor pasagerilor pentru toate mijloacele de transport si de aplicare a drepturilor pasagerilor care calatoresc cu avionul (de exemplu, in cazul unor intarzieri prelungite sau al anularii zborului). Comisia va consolida mai mult dreptul la protectie consulara pentru cetatenii Uniunii ale caror state membre de origine nu sunt reprezentate in tari terte, prin intarirea cadrului legal si prin sensibilizarea sporita a cetatenilor si a personalului consular
• consumatori: Comisia ii va sprijini pe consumatori sa obtina despagubiri atunci cand au probleme cu un comerciant, prin facilitarea solutionarii rapide si necostisitoare, pe cale extrajudiciara, a litigiilor transfrontaliere, prin promovarea unor mecanisme alternative de solutionare a litigiilor si de mediere
• cupluri: Comisia va propune acte normative care sa le permita cuplurilor internationale sa afle mai usor ce instante sunt competente si legislatia carei tari se aplica unui bun imobiliar sau unor conturi bancare detinute in comun
• lucratori: Comisia dezvolta un nou sistem pentru schimbul electronic de informatii intre administratiile nationale pentru ca persoanele care lucreaza in alta tara a UE sa isi poata transfera mai usor si mai rapid drepturile de securitate sociala
• proprietari de autovehicule: Comisia va propune acte legislative care sa reduca birocratia si formalitatile de inmatriculare a autovehiculelor cumparate dintr-o alta tara a UE si va rezolva situatiile in care cetatenii trebuie sa plateasca de doua ori taxa de inmatriculare.
Raportul privind cetatenia este disponibil la
sala de presa a Directiei Generale Justitie.
Comentarii articol (1)