Ministerul Administratiei si Internelor a elaborat un proiect de lege pentru modificarea Statutului Functionarilor Publici, lansat in dezbatere publica pana pe 13 decembrie 2010. Odata cu noile modificari aduse prin proiect, functionarii publici vor putea fi concediati sau mutati pe alte posturi si in perioada in care acestia sunt in concediu de boala, in concediu de maternitate sau de crestere si ingrijire a copiilor.
Proiectul de lege supus dezbaterii publice de MAI prevede
abrogarea art. 36 din Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, potrivit caruia, in perioada concediilor de boala, a concediilor de maternitate si a celor pentru cresterea si ingrijirea copiilor, raporturile de serviciu nu pot inceta si nu pot fi modificate decat din initiativa functionarului public in cauza.
De asemenea, proiectul interzice functionarilor publici sa faca parte dintr-un partid politic.
„Functionarii publici nu pot sa faca parte din structurile de conducere ale partidelor sau formatiunilor politice.
Inaltilor functionari publici le este interzis sa faca parte din partide politice, organizatii carora le este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice sau din fundatiile ori asociatiile care functioneaza pe langa partidele politice.
Functionarii publici sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice”, se arata in proiectul de act normativ.
Totodata, actul normativ prevede ca studiile universitare sau studiile de doctorat nu sunt considerate forme de perfectionare profesionala si nu pot fi finantate din bugetul de stat sau din bugetul local.
Raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) este incadrat la cabinetul unui demnitar, la cabinetul unui primar sau, dupa caz, la cabinetul unui presedinte al consiliului judetean ori la cancelaria prefectului;
b) este desemnat de catre autoritatea sau institutia publica sa desfasoare activitati in cadrul unor misiuni diplomatice ale Romaniei ori in cadrul unor organisme sau institutii internationale, pentru perioada respectiva;
c) desfasoara activitate sindicala pentru care este prevazuta suspendarea in conditiile legii;
d) efectueaza stagiul militar, serviciul militar alternativ, este concentrat sau mobilizat;
e) este arestat preventiv;
f) efectueaza tratament medical in strainatate, daca functionarul public nu se afla in concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude pana la gradul I inclusiv, in conditiile legii;
g) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, in conditiile legii;
h) carantina, in conditiile legii;
i) concediu de maternitate, in conditiile legii;
j) este disparut, iar disparitia a fost constatata prin hotarare judecatoreasca irevocabila;
k) forta majora;
l) pe perioada cercetarii administrative, in situatia in care functionarul public care a savarsit o abatere disciplinara poate influenta cercetarea administrativa, la propunerea motivata a comisiei de disciplina;
m) in alte cazuri expres prevazute de lege
Totodata, potrivit proiectului, in cazul in care o institutie sau autoritate publica nu poate functiona normal din cauza absentei temporare a unor inalti functionari publici sau existentei unor posturi vacante corespunzatoare acestei categorii de functii publice, Agentia Nationala a Functionarilor Publici pune la dispozitia primului-ministru si a Guvernului evidenta functiilor publice si a functionarilor publici din cadrul acestei categorii.
Varianta integrala a proiectului poate fi consultata in fisierul atasat.
Comentarii articol (37)