ACCES GRATUIT
Noi norme privind lemnul recoltat ilegal intra in vigoare in toate tarile UE
In intreaga UE au intrat in vigoare noi norme care au ca scop prevenirea vanzarii de lemn recoltat ilegal pe piata europeana. Aceasta legislatie va consolida eforturile de stopare a exploatarii ilegale a padurilor, care dauneaza serios mediului, provoaca declinul biodiversitatii si submineaza eforturile celor care incearca sa gestioneze padurile in mod responsabil. Regulamentul de care este vorba, propus initial de Comisie in 2008, a fost adoptat de UE luna trecuta si se va aplica in toate statele membre incepand din martie 2013.
Articolul continuă mai jos
„Cu acest regulament, UE aduce o contributie importanta la lupta impotriva exploatarii ilegale a padurilor, care nu numai ca are un efect devastator asupra resurselor naturale, ci ii afecteaza si pe cei care depind de paduri pentru a-si duce traiul. Astfel, UE contribuie in mod concret la lupta care se duce la nivel global impotriva declinului biodiversitatii. De asemenea, regulamentul va da consumatorilor europeni mai multa incredere in produsele pe care le cumpara", comisarul european pentru mediu, Janez Potoènik.
Padurile bine gestionate sunt o importanta sursa regenerabila de materiale si, de asemenea, furnizeaza multe servicii de mediu. Exploatarea ilegala a padurilor – in parte datorata cererii de lemn din UE – are insa consecinte negative pentru durabilitatea pe termen lung. Noul regulament va interzice vanzarea pe piata UE a lemnului recoltat ilegal sau a produselor obtinute din lemn recoltat ilegal.
Operatorii din UE care vand pentru prima data lemn si produse din lemn pe piata UE – indiferent daca acestea sunt din UE sau importate – vor trebui sa stie de unde provine lemnul pe care il folosesc. Acestia vor trebui sa ia masuri pentru a se asigura ca lemnul a fost recoltat in conformitate cu legislatia relevanta din tara de recoltare. Comerciantii din lantul de aprovizionare din cadrul UE vor trebui sa tina evidente pentru a sti de la cine a fost cumparat lemnul sau produsul din lemn pe care il comercializeaza si cui i-a fost vandut.
Statele membre vor fi responsabile cu aplicarea de sanctiuni operatorilor care incalca normele. Legalitatea este definita prin trimitere la legislatia tarii in care a fost recoltat lemnul. Se va considera ca produsele din lemn care provin din tari ce au incheiat cu UE acorduri voluntare de parteneriat privind aplicarea legislatiei, guvernanta si schimburile comerciale in domeniul forestier (FLEGT) respecta regulamentul.
Acesta se va aplica unei game largi de lemn si produse din lemn, inclusiv produse din lemn masiv, produse din placaj si PAL, mobila, pasta de hartie si hartie.
Cu toate ca regulamentul a intrat deja in vigoare, data aplicarii sale in toate statele membre va fi 3 martie 2013.
Exploatarea ilegala a padurilor – recoltarea, transportul, vanzarea sau cumpararea de lemn cu incalcarea legislatiei nationale aplicabile – are efecte grave asupra mediului. Ea contribuie la procesul de defrisare si de degradare a padurilor, responsabil pentru circa 20% din emisiile globale de CO2, si reprezinta o amenintare la adresa biodiversitatii. De asemenea, exploatarea ilegala a padurilor inseamna pierderi semnificative de venituri pentru administratiile nationale, care ar fi putut fi altfel folosite la imbunatatirea serviciilor de sanatate, a educatiei si a altor servicii publice – un aspect in special important pentru tarile in curs de dezvoltare - si submineaza implementarea unei gestionari durabile a padurilor.
Textul regulamentului se gaseste aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)