UE propune o noua abordare privind masurile de conservare a biodiversitatii, in perioada 2011-2020, precum reducerea ritmului de disparitie a speciilor, refacerea, pe cat posibil, a ecosistemelor din UE si participarea la eforturile internationale in domeniu, dupa cum informeaza un comunicat de presa al Comisiei Europene.
Biodiversitatea - varietatea de ecosisteme, specii si gene - este amenintata peste tot in lume. Ritmul de disparitie a speciilor este extrem de mare, si anume, de 100 pana la 1 000 de ori mai mare decat cel natural.
Conform datelor CE, in UE, prospera doar 17% din specii si habitate si 11% din ecosistemele protejate. Restul regnului animal si vegetal sufera sau este supus presiunilor, in special celor determinate de activitatea omului. De exemplu, un sfert din speciile de animale se confrunta cu riscul disparitiei. Printre acestea se numara foca-calugar mediteraneeana (Monachus monachus), linxul iberic (Lynx pardinus) si broasca Karpatos (Pelophylax cerigensis).
De asemenea, diminuarea biodiversitatii reprezinta o pierdere enorma, afectand sistemele naturale de care depind economia si societatea. Alaturi de schimbarile climatice, pierderea biodiversitatii reprezinta cea mai grava amenintare la adresa mediului.
O noua abordare
Potrivit CE, initiativa precedenta a fost prea ampla si nu a dat rezultatele scontate. Astfel, obiectivele de stopare a pierderii biodiversitatii nu au fost atinse. De aceea, noua strategie English pentru perioada 2011-2020 se axeaza pe masuri pentru atingerea a 6 obiective prioritare, astfel incat:
- sa asigure aplicarea legislatiei europene privind protectia pasarilor si a habitatelor
- sa conserve ecosistemele si sa refaca cel putin 15% din zonele afectate
- sa integreze biodiversitatea in obiectivele din domeniul agriculturii si silviculturii
- sa asigure utilizarea durabila a resurselor din domeniul pescuitului, prin reducerea capturilor permise pana la pragurile stabilite de oamenii de stiinta. In prezent, 88% din stocurile de peste ale UE sunt supraexploatate si se afla intr-un proces avansat de epuizare
- sa combata speciile alogene invazive, care ameninta in prezent 22% din speciile indigene
- sa accelereze eforturile UE de a impiedica pierderea biodiversitatii la nivel mondial.
Strategia se aliniaza angajamentelor internationale pe care UE si le-a asumat in cadrul Conventiei ONU privind diversitatea ecologica. Aceasta prevede o serie de obiective globale pentru anul 2020.
Totodata, potrivit CE, strategia urmareste sa contribuie la indeplinirea obiectivelor UE privind utilizarea eficienta a resurselor English .
Astfel, o abordare la nivel european poate ajuta autoritatile nationale sa-si coordoneze actiunile menite sa rezolve problema globala a pierderii biodiversitatii. Strategia va utiliza reteaua Natura 2000, care cuprinde deja 25 000 de arii naturale protejate, totalizand 18% din suprafata UE.
Propunerea va fi inaintata Parlamentului European si Consiliului UE, spre dezbatere si adoptare.
Comentarii articol (0)