Planul de Management al Parcului Natural Bucegi constituie documentul oficial prin care se va realiza gospodarirea unitara si integrala a ariei naturale protejate. In acest document se stabilesc domeniile majore si obiectivele de management, precum si un plan de actiune pe urmatorii 5 ani urmarindu-se, totodata, prevenirea oricaror activitati de exploatare sau utilizare intensiva a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare precum si asigurarea de conditii pentru activitatile educationale, recreative si de cercetare stiintifica. Pe suprafata parcului sunt 70 de tipuri de habitate dintre care 23 de importanta comunitara.
Printre obiective principale ale Planului se numara protectia peisajului de munte intr-un mod durabil armonizand interactiunea dintre capitalul natural din Parc si sistemul socio-economic limitrof, conservarea valorii peisagistice a capitalui natural din Parc, a habitatelor/ecosistemelor si speciilor integrate acestuia, precum si sprijinirea comunitatilor locale si a activitatilor traditionale pentru dezvoltarea durabila si pastrarea specificului socio-cultural, in armonie cu natura pentru redresarea echilibrului ecologic.
De asemenea, Planului de management are ca obiectiv reinventarierea speciilor de flora si fauna si identificarea si monitorizarea speciilor aflate pe Lista Rosie. Aceste masuri vizeaza conservarea diversitatii specifice si genetice a populatiilor de flora si fauna din cadrul Parcului si mentinerea acesteia la un nivel inalt.
Un alt obiectiv al Planului de management al Parcului Natural Bucegi este si studiul
diversitatii ecosistemice, prin identificarea habitatelor si a tipurilor de ecosisteme, prin stabilirea limitelor spatiale si a starii lor de conservare. Realizarea obiectivului presupune o analiza a diversitatii geologice, paleontologice, geomorfologice, climatice, hidrologice, pedologice si biologice. Planul de Management al Parcului Natural Bucegi urmareste sprijinirea comunitatilor locale si a activitatilor traditionale pentru dezvoltarea durabila si pastrarea specificului socio-cultural, in armonie cu natura pentru redresarea echilibrului ecologic dar si realizarea unui turism adecvat scopului instituirii Parcului Natural Bucegi, predominant ecoturistic, tematic sau agroturistic si fara exploatari intensive sau care depasesc toleranta ecologica a acestuia.
Comentarii articol (0)