Ministerul Justitiei propune, printr-un proiect de lege, desfiintarea a 24 de judecatorii si parchete de pe langa acestea, pana la 1 iunie 2011, pentru ca fie nu functioneaza, fie au un volum mic de activitate.
Masura de desfiintare ar trebui sa devina efectiva la 1 iunie 2011, urmand ca pana la aceasta data sa se realizeze toate procedurile administrative pentru rearondarea circumscriptiilor, distribuirea posturilor, transferul personalului si preluarea bunurilor.
Pe lista propusa de MJ se afla cateo judecatorie din judetele Arad, Bacau, Braila, Brasov, Buzau, Covasna, Dolj, Giurgiu, Maramures, Mehedinti, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu, Vaslui si cate doua din Caras Severin, Mures si Timis. Trei judecatorii vor fi desfiintate si in judetul Covasna. (
Pentru lista completa, puteti consulta fisierul atasat articolului).
Potrivit proiectului de lege, judecatorii si procurorii din instantele desfiintate pot opta intre un post din cadrul instantei sau parchetului care a preluat cauzele de competenta teritoriala a instantei sau parchetului desfiintat, un post vacant la o alta instanta sau parchet din aceeasi circumscriptie a curtii de apel unde se afla instanta sau parchetul desfiintat sau un post vacant la o alta instanta sau parchet.
“S-a apreciat ca modul de distribuire a posturilor este de competenta celui care administreaza sistemul judiciar (Consiliul Superior al Magistraturii, alaturi de Ministerul Justitiei si Ministerul Public, daca este cazul), iar distribuirea persoanelor se face, in principal, in functie de optiunea acestora”, se arata in expunerea de motive a actului normativ.
Proiectul mai prevede si situatia in care pentru acelasi post vor opta mai multi judecatori sau, dupa caz, procurori. In acest caz, se va acorda prioritate urmatoarelor criterii, in ordine:
a. judecatorul/procurorul are domiciliul ori, dupa caz, locuieste in localitatea unde se afla sediul instantei sau parchetului;
b. judecatorul/procurorul ori sotul/sotia acestuia are o locuinta in proprietate, in localitatea unde se afla sediul instantei sau parchetului pentru care opteaza;
c. vechimea efectiva mai mare in functia de judecator sau procuror.
Potrivit articolului 3 din proiectul de lege, “in cazul transferului la o alta instanta sau parchet decât cel din localitatea de domiciliu, judecatorii si procurorii beneficiaza, la data mutarii efective, de plata unei indemnizatii egale cu indemnizatia de incadrare bruta lunara”.
Actul normativ mai precizeaza ca dispozitiile prevazute se aplica si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor si parchetelor.
Nota Avocatnet.ro: Puteti consulta Proiectul de lege in fisierul atasat (.doc).
Comentarii articol (0)