Studiul Insomar a fost realizat in perioada 16 - 21 februarie 2005 pe un esantion de 1.295 de persoane din 49 de localitati urbane si 55 de localitati rurale. Astfel, 50,9% dintre cei intervievati au apreciat ca preturile alimentelor si produselor de baza vor fi majorate. In acelasi timp, mai putin de un sfert dintre cei interogati de institutul de cercetari, 22,7%, apreciaza ca apariatia leului greu va determina o scadere a inflatiei. Un procent similar, respectiv 21,6% dintre respondeti apreciaza insa ca odata cu aparitia preturilor cu mai putine zerouri, puterea de cumparare va creste.
Mai mult, 26,6% au indicat ca denominarea va avea ca efect si o scadere a cursului principalelor valute. De precizat insa ca 7% dintre intervievati nu au fost capabili sa indicat nici un efect al denominarii leului.
Denominarea, perceputa negativ
Specialistii Insomar apreciaza ca, "la nivelul intregii populatii, masura introducerii leului greu este perceputa mai degraba negativ, fiind asociata indeosebi cu cresterea preturilor la alimente si la produsele de baza. Aceasta perceptie exteriorizeaza cu precadere persoanele cu nivel scazut de educatie din mediul urban, ale caror venituri nu le confera suficienta siguranta si protectie in fata unor masuri care-i pot afecta economic si despre care au, in general, foarte putine informatii”. Orasenii cu educatie superioara manifesta si ei o "mare susceptibilitate” fata de denominarea leului, dar din alte motive: preturile vor fi "europene”, dar veniturile nu vor putea fi comparate cu cele din UE, respectiv credinta ca "schimbarile monetare antreneaza, de regula, "reasezari” de preturi in dezavantajul populatiei”.
La polul opus se afla respondentii tineri din mediul urban care considera ca denominarea va contribui la reducerea inflatiei.
Leul greu apare in 100 de zile
Pana la 1 iulie, data la care noul leu va intra in circulatie au mai ramas 100 de zile. Actualul leu si cel nou vor circula in paralel o perioada de 18 luni. Dupa 31 decembrie 2006 actuala moneda isi va pierde puterea de ciirculatie. BNR a inaintat Parlamentului un proiect de act normativ pentru modificarea legii denominarii care sa reglementeze preschimbarea bancnotelor actuale pe termen nelimitat.
Noile monede si bancnote urmeaza sa fie prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pe 20 aprilie a.c.
Comentarii articol (0)