Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. — Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 705 din 20 octombrie 2009, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2. — (1) Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care desfasoara relatii comerciale cu produse alimentare, indiferent de forma de comert.”
2. La articolul 2 alineatul (2), punctele 2 si 3 se abroga.
3. La articolul 2 alineatul (2), dupa punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 21, cu urmatorul cuprins:
„21. carne proaspata — carnea provenita de la animale si pasari care a fost supusa doar tratamentului de refrigerare in vederea conservarii si care se prezinta sub forma de carcasa, semicarcasa, sferturi de carcasa, piese vrac sau ambalate, dupa caz;”.
4. La articolul 2 alineatul (2), punctele 5, 6, 10 si 11 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„5. consumator — orice persoana fizica sau juridica care cumpara, dobandeste, utilizeaza sau consuma produse alimentare;
6. comerciant — persoana fizica sau juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare catre consumator aproduselor alimentare;
..................................................................................................
10. discount — avantajul financiar oferit direct comerciantului de catre furnizor, raportat la vanzarile previzionate prin contract si aplicat procentual la pretul de lista la furnizor;
11. cost de achizitie al bunurilor — cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe, cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale, cheltuielile de transport, de manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct achizitiei bunurilor respective. In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective;”.
5. La articolul 2 alineatul (2), dupa punctul 10 se introduce un nou punct, punctul 101, cu urmatorul cuprins:
„101. bonus — avantajul financiar oferit direct de catre furnizor comerciantului, raportat si aplicat la vanzarile realizate;”.
6. La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4. — (1) Este interzis oricarui comerciant sa solicite si sa
incaseze de la furnizor plata de servicii care nu au legatura
directa cu operatiunea de vanzare.”
7. La articolul 7, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
„(5) Termenul prevazut la alin. (4) se aplica si in cazul facturilor.”
8. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 8. — (1) Termenul de plata al comerciantului catre furnizor pentru produsele contractate si livrate se stabileste prin negocierea contractului.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) carnea, laptele, ouale, fructele, legumele si ciupercile proaspete, la care termenul de plata nu poate fi mai mare de 30 de zile.”
9. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 9. — (1) In cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a unei obligatii contractuale de catre una dintre parti, acestea pot stabili in contract plata unor penalitati de catre partea in culpa, cuantumul acestora fiind negociat la data incheierii contractului.
(2) Penalitatile pentru intarzierea platii si livrarii produselor se stabilesc de catre parti in cuantum egal.”
10. Articolul 10 se abroga.
11. La articolul 11, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Constatarea contraventiei in sfera comerciala si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) se fac de catre organele de control abilitate ale Ministerului Finantelor Publice.”
12. La articolul 13, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Pentru a verifica desfasurarea relatiilor comerciale dintre comerciant si furnizor, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice solicita toate documentele care stau la baza desfasurarii acestor relatii comerciale.”
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE
PREȘEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANA
Bucuresti, 14 decembrie 2010.
Nr. 247.
Comentarii articol (3)