Persoanelor implicate in traficul de fiinte umane li se vor aplica pedepse mai severe, iar victimele acestora vor putea beneficia de protectie si de sprijin, conform unei noi legislatii adoptata, in data de 14 decembrie, de Parlamentul European. Noua legislatie va fi aplicabila traficului de fiinte umane in industria exploatarii sexuale sau exploatarii la locul de munca, de exemplu in constructii, agricultura sau servicii la domiciliu.
Traficul de fiinte umane este practicat din numeroase motive. Noile reguli europene se refera, intre altele, la exploatarea sexuala, munca fortata, cersetoria, transplantul de organe, adoptii ilegale si casatorii fortate.
Noua legislatie are in vedere o viziune mai larga a traficului de fiinte umane in comparatie cu directiva-cadru a UE din 2002 (pe care o va inlocui) si extinde astfel protectia acordata la alte tipuri de victime.
Textul noii directive, convenit de catre Parlament si Consiliu, stabileste reguli minime pentru definirea infractiunilor penale si a sanctiunilor pentru traficanti si introduce de asemenea reguli comune pentru a consolida activitatile de prevenire a acestor infractiuni si pentru protectia victimelor. Dupa adoptarea legislatiei, statele membre vor avea la dispozitie doi ani pentru transpunerea la nivel national.
Sanctiuni mai dure si venituri care urmeaza a fi confiscate
Noua directiva stabileste sanctiuni cu inchisoarea maxime de cel putin cinci ani (statele membre nu pot impune plafoane mai mici), sau, in circumstante specifice agravante, zece ani de inchisoare. Aceste circumstante agravante includ cazuri de exploatare a copiilor, cazuri cand infractiunea a fost savarsita in cadrul unei organizatii criminale, cand viata victimei este pusa in pericol sau cand este folosita violenta. Instigarea, ajutorul acordat sau simpla incercare de a comite astfel de infractiuni vor putea fi de asemenea pedepsite.
Cand sunt implicate persoane juridice (organizatii), sanctiunile ar trebui sa includa amenzi penale sau de alta natura, de exemplu excluderea de la dreptul de a primi beneficii publice sau ajutor public sau inchiderea temporara sau permanenta a unitatilor care au servit la savarsirea infractiunii.
Statele membre ar trebui de asemenea sa aiba in vedere confiscarea instrumentelor care au servit la savarsirea infractiunilor. Ele sunt de asemenea incurajate sa acorde o indemnizatie, in special pentru sprijinirea si protectia victimelor.
O mai buna protectie pentru victime
Victimele ar trebui sa beneficieze de gazduire, de sprijin material si de tratamentele medicale necesare, inclusiv de asistenta psihologica, de consiliere si informatii, considera deputatii europeni. Consilierea juridica si reprezentarea juridica ar trebui sa fie gratuite, cel putin atunci cand victima nu are resursele financiare necesare. Victimele traficului de fiinte umane trebuie de asemenea sa aiba acces la programe de protectie a martorilor si la sisteme de despagubire.
Asistenta si sprijinul pentru victime ar trebui sa fie acordate "inainte, in timpul si pentru o durata adecvata dupa terminarea procedurii penale", indiferent de decizia victimei de a participa ca martor. Textul prevede explicit ca victimele traficului de fiinte umane nu trebuie urmarite in cadrul unor actiuni penale si nu trebuie sa fie sanctionate pentru a fi luat parte la infractiuni.
Pentru descurajarea cererii, statele membre vor avea in vedere luarea de masuri pentru ca utilizarea serviciilor care fac obiectul exploatarii, atunci cand utilizatorii serviciilor respective stiu ca persoana care le presteaza este victima a traficului de fiinte umane, sa constituie o infractiune.
In fiecare an, sute de mii de persoane sunt victime ale traficului de fiinte umane. Multe dintre victime sunt exploatate pentru prostitutie (43%, majoritatea femei sau fete foarte tinere) sau pentru diverse activitati subsidiare (32%).
Comentarii articol (1)