Avocatnet.ro va prezinta cele mai importante subiecte dezbatute astazi de presa:
Declaratia unica risca sa creeze haos pentru firme, informeaza
Capital.
Declaratia unica este privita cu scepticism de specialistii in taxe, care spun ca proasta gestionare a datelor si continutul incalcit al acesteia ar putea pune mari probleme firmelor.
Considerata in principiu o masura buna pentru firme si contabili, datorita simplificarii procedurilor de declarare a taxelor si contributiilor, declaratia unica este intampinata cu multa neincredere. Specialistii in fiscalitate se indoiesc ca Agentia de Administrare Fiscala este pregatita sa gestioneze acest sistem.
„Depunerea unei declaratii unice in acest moment pare de domeniul fantasticului avand in vedere echipamentele informatice invechite pe care opereaza personalul din institutiile publice, precum si procesul birocratic din aceste institutii“, spune Sorin Istrate, managing partner Contexpert Consulting.
Executivul a ramas cu doua miliarde de euro necheltuite, anunta
Financiarul.
Anul trecut, statul a platit in decembrie 4,7 mld. euro, iar in 2008, 7,5 mld. euro.
Guvernul mai are de cheltuit in luna decembrie aproximativ doua miliarde de euro, astfel incat sa se mentina in tinta agreata cu Fondul Monetar International (FMI) privind deficitul bugetar, de 6,8% in 2010.
Analistii spun ca Executivul ar trebui sa redirectioneze acest surplus catre investitiile in economie, capitol la care statul a efectuat nenumarate reduceri de fonduri in ultimii doi ani.
Aflati din
Romania Libera Cat vor costa carburantii in anul 2011.
Pretul motorinei ar putea redeveni in urmatorii doi ani mai mare decat cel al benzinei.
Motorina ar putea depasi in urmatorii doi ani la pret benzina, chiar daca nu cu mult. Pretul carburantului diesel a crescut in UE, in 2010, mai mult decat cel al benzinei si, pe de alta parte, accizarea benzinei a atins in Romania nivelul minim impus de UE, in timp ce in cazul motorinei mai sunt asteptate si cresteri viitoare. Potrivit intelegerii cu UE, nivelul accizei la benzina trebuie sa ajunga, la expirarea perioadei de tranzitie, la 359 de euro/1.000 de litri (valoare ce va fi atinsa pe 1 ianuarie 2011), iar cel al accizei la motorina la 330 de euro/1.000 de litri.
Cu ce raman clientii dupa sase luni de lupta cu bancherii pentru ieftinirea creditelor, scrie
Ziarul Financiar.
In batalia pentru aplicarea Ordonantei 50 - aparuta in iunie si care isi propunea sa transparentizeze conditiile de acordate pentru creditele populatiei - mai ramane un singur episod: votul in plenul Camerei Deputatilor, iar bancherii sunt acum in avantaj.
La presiunile Bancii Nationale si ale Fondului Monetar International, deputatii din Comisia de Buget Finante au "taiat" din forma ordonantei cele mai puternice prevederi - aplicativitatea si pentru creditele vechi, dar si imputernicirea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului de a decide suspendarea activitatii de creditare in cazul bancilor descoperite cu nereguli la contractele de imprumut.
Fondul de investitii, tras pe linie moarta, relateaza
Jurnalul National.
Promovat cu fervoare evanghelica drept solutia miraculoasa care o sa permita finantarea investitiilor in infrastructura si iesirea tarii din criza, Fondul Roman de Investitii a ramas un proiect in sertarele autoritatilor. Punctat cu tot felul de “ghidusii” economice, precum includerea banilor de la CEC Bank si Banca Nationala a Romaniei (BNR) in fond, proiectul a fost tras pe linie moarta de Executiv. Foamea de bani a tarii a facut ca participatiile minoritare pe care statul vrea sa le vanda anul viitor pe bursa sa aiba ca destinatie directa bugetul, in vreme ce banii care vor fi obtinuti din certificatele de carbon pe care Romania le va vinde vor avea aceeasi directie.
Comentarii articol (2)