Potrivit proiectului de buget de catre comisiile de buget-finante ale Parlamentului, Ministerul Mediului si Padurilor, fata de anul 2010, are o crestere de 31% datorata alocatiilor la pozitia "Proiecte cu finantare externa nerambursabila", informeaza un comunicat de presa al ministerului. De asemenea, au fost alocate cu 8% mai multe fonduri pentru impaduriri, corectii de torenti si drumuri forestiere, sprijinirea proprietarilor de paduri.
La aceasta pozitie este cuprinsa cofinantarea POS Mediu precum si proiectele depuse de directiile de specialitate din cadrul MMP si de institutiile aflate in subordinea MMP pe diverse programe operationale.
In anul 2010, bugetul Ministerului Mediului si Padurilor a fost de 1,79 miliarde lei, iar pentru 2011 acesta se ridica la 2,3 miliarde lei din care, de la bugetul de stat sunt alocate, 2,18 miliarde lei, fata de 1,6 miliarde lei in 2010, 29 milioane de lei din credite externe si 33 milioane lei din venituri proprii.
La capitolul credite externe, bugetul pentru 2011 este diminuat, fata de 2010, cu 2%, in vederea finantarii unor proiecte finantate din imprumuturi externe precum: Sistem Informational Decizional Hidrologic DESWAT, Program de infrastructura municipala si Servicii Municipale.
De asemenea, pentru anul 2011 au fost diminuate cheltuielile cu personalul si, de asemenea, cu bunurile si serviciile. In ceea ce priveste cresterile, in 2011 sunt alocate sume mai mari cu 178% mai mult, fata de anul 2010, la capitolul Proiecte cu finantare externa nerambursabila. De asemenea, au fost alocati mai multi bani pentru impaduriri, corectii de torenti si drumuri forestiere, sprijinirea proprietarilor de paduri, ceea ce reprezinta o crestere cu 8% fata de 2010”.
In acelasi timp, Ministerul Mediului si Padurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu, va putea investi in anul 2011, in sectorul economie verde, aproximativ 4,8 miliarde de lei, suma apropiata de cea alocata in 2010 pentru investitii.
Cea mai mare pondere a fondurilor alocate MMP de la bugetul de stat este destinata cheltuielilor de investitii si reprezinta 45% din suma totala. Pentru proiecte cu finantare externa nerambursabila este alocat un procent de 37,5% din banii de la buget, iar bunurile si serviciile inseamna 4%. Alte cheltuieli vizeaza dobanzi, cofinantare ISPA, PHARE, studii, si reprezinta 8,5% din suma totala alocata de la bugetul de stat.
Comentarii articol (0)